Salellas demana a Junts i ERC li facilitin la investidura per a ser alcalde de Girona

El candidat de Guanyem tampoc tanca la porta a un possible pacte amb el PSC

L'alcaldable de Guanyem, Lluc Salellas, prioritza ser investit alcalde de Girona el 17 de juny i insta tant Junts com ERC a aplanar-ho perquè "és el més lògic". Salellas sosté que les eleccions han deixat clar que a la ciutat hi ha d'haver un govern "sobiranista i progressista" i diu que la seva formació és qui millor sintetitza aquests valors.

Assegura que la investidura és "un primer pas", i reclama a Junts i Esquerra votar-lo tenint en compte també el context generat amb el 23-J. Més enllà d'això, l'alcaldable de Guanyem diu que, ara per ara, "està tot obert" per veure com s'articula el futur govern de la ciutat. Aquí no tanca la porta a cap acord -també, amb el PSC- però diu que el canvi passarà tant "pel lideratge com pel programa".

Per a Salellas, la prioritat ara passa perquè el 17 de juny ell sigui el proper alcalde de Girona. També, tenint en compte el context que ha generat l'avançament electoral del 23-J i les crides a "la generositat" i fer front comú que han fet tant el president Aragonès com el secretari general de Junts, Jordi Turull. "A partir d'aquí, ens sembla que allò més natural, i també més lògic, és que tant Junts com ERC facin un vot a favor perquè a partir del 17 de juny pugui ser alcalde de la ciutat", subratlla.

Més enllà de com s'articula el nou govern, i per quina fórmula passa -aquí "tot està obert", precisa- Salellas insisteix que hi ha "un primer debat" que és, precisament, el de l'alcaldia. "El context polític a Catalunya, el de ciutat, els resultats electorals que reclamen canvi a Girona i també que un 63% dels vots a la ciutat han estat per les forces sobiranistes, s'ha de poder plasma amb qui és alcalde", subratlla el candidat de Guanyem.

"La primera prioritat de Guanyem és que el 17 de juny Salellas sigui alcalde; i a partir d'aquí, explorem les fórmules que hi permetin", diu Salellas. Sobre possibles pactes i acords amb la resta de forces, de moment Guanyem no es tanca a res. De moment, la formació ha mantingut un primer contacte amb els altres partits que han obtingut més d'un regidor, i a partir d'aquí entrarà a analitzar-ho.

"Nosaltres tenim tots els escenaris oberts; entenem que la investidura passa perquè sigui alcalde d'aquesta ciutat, però les fórmules en què es concreti tot això són múltiples", diu Salellas. "Inclòs un possible pacte a tres o el que pugui haver-hi damunt la taula", hi afegeix l'alcaldable.

Lideratge i programa

Sobre ERC, l'alcaldable reitera que el continuen veient com una "aliança prioritària" i que tenen ganes de generar "un entorn de confiança i projecte col·lectiu per a la ciutat". Però també, respectant els seus "ritmes i voluntats". I pel que fa a Junts, assegura que amb les reunions que mantinguin, "el programa serà el primer punt a l'ordre del dia". "Tant amb ells com amb els altres, no hi haurà acord si no n'hi ha al voltant del programa; i el nostre defineix 80 propostes clau que en són la base", explica Salellas.

Per a Salellas, el canvi a Girona s'explica d'entrada pel "lideratge" –"i crec que el de Madrenas i Salellas són la nit i el dia i la gent ho sap", precisa- i també pel programa. "Aquestes són les claus on ens mourem per poder legitimar que realment hi ha hagut canvi a la ciutat", afirma.

"Un actor important"

A més, Salellas tampoc descarta un pacte amb el PSC. "Hi mantenim converses, perquè evidentment són un actor important en aquesta ciutat; hem mantingut una primera reunió amb ells i per responsabilitat ens toca valorar les seves propostes", afirma el candidat de Guanyem.

Amb els socialistes, Salellas però ja admet que qui ostenta l'alcaldia no és l'únic punt de discrepància que poden tenir. Sílvia Paneque ha proposat a Guanyem parlar per tancar un pacte a setze regidors, però oferint a Salellas ser vicealcalde. "Amb ells també hem de parlar de programa i temes de ciutat, però d'entrada podem dir que és un pèl estrany que si fa dos anys ens reclamava una alcaldia 2 a 2 -en referència als anys- ara la plantegi a un 40 a 0", afirma.

"Recolzada per la majoria"

Sobre com veurien les bases de Guanyem les diferents opcions de pactes per formar govern, inclòs amb Junts, Lluc Salellas assegura que la candidatura té "un avantatge respecte la resta de formacions". "Que la decisió la prendrem entre totes i tots els adherits, i que sigui quina sigui estarà recolzada per la majoria", afirma.

"És evident que som una formació plural amb opinions diverses, però el debat enriqueix, i la gent ho respectarà i entendrà", diu Salellas. I afegeix: "Perquè sí que hi ha un consens dins les bases de Guanyem: que el proper 17 de juny Salellas sigui alcalde". "I aquest és un consens clar i al 100%; per tant, partim d'aquí treballarem les diferents possibilitats, i això ajudarà que la decisió sigui més legitimada per totes i tots", conclou.