Calonge i Platja d'Aro es queden sense platja per a gossos a la cala Belladona

En el primer cas la policia fa complir l'ordenança i en el segon l'Ajuntament s'ha tirat enrere

La cala Belladona entre Calonge i Platja d'Aro (Baix Empordà) deixa de ser una platja per a gossos. Si més no, mentre no s'arreglin els topalls administratius que impedeixen als animals entrar a la sorra.

En el cas de Calonge, cada cop que se'ls avisa, la Policia Local fa complir l'article de l'ordenança que recull que a les platges es prohibeix "l'accés i la presència de gossos". I en el de Platja d'Aro, l'Ajuntament ja descarta que al seu tram els animals s'hi puguin banyar durant tot l'estiu. D'entrada perquè no s'arriba a temps de modificar l'ordenança. Però també perquè, tot i que inicialment s'havia decidit que tota la cala Belladona fos per a gossos, al final Calonge ha decidit acotar-ho a un tram i això contravé "l'esperit inicial".

La cala Belladona té una superfície d'uns 2.500 metres quadrats. Tot i que està compartida entre els dos municipis, la majoria de la platja -aproximadament, el 80%- pertany al terme municipal de Calonge. A principis d'abril, els dos ajuntaments van anunciar que la cala es convertia en platja per a gossos. Ho van fer a les portes de la Setmana Santa. I de fet, durant aquelles vacances hi va haver nombrosos propietaris que hi van anar amb els seus animals.

La decisió, però, no va agradar a un grup de veïns de dues urbanitzacions properes (la de Treumal a Calonge i la de Politur a Platja d'Aro). Es van constituir en plataforma, van entrar instàncies als ajuntaments i també han presentat denúncies perquè la decisió es tirés enrere. Sostenien que la platja per a gossos, entre d'altres, era "il·legal" perquè s'havia fet contravenint les ordenances.

En el cas de Calonge, l'article 15 de l'Ordenança Municipal de Policia i Bon Govern recull que a les platges s'hi prohibeix "l'accés i la presència de gossos". I pel que fa a Platja d'Aro, l'article 20 de l'Ordenança de Control i Tinença d'Animals diu literalment: "És prohibida la presència d'animals a les platges del municipi, als parcs infantils i zones de joc infantil".

A això, a més, també s'hi va sumar un error comès per l'Ajuntament de Calonge a l'hora de tramitar el pla d'usos de les platges per a aquesta temporada (un document que recull quins serveis i elements s'instal·laran a la sorra). El consistori no va fer constar que la seva part de la cala Belladona no seria un espai per a gossos, com sí va fer Platja d'Aro al tram que li pertocava. Tan sols va demanar autorització a la Generalitat per instal·lar un cartell informatiu i ocupar un metre de la platja.

La Generalitat va permetre esmenar l'error. Però la rectificació, en part, també és el que ha comportat que l'Ajuntament de Platja d'Aro hagi decidit posposar la platja per a gossos en el seu tram de la cala Belladona. Perquè segons concreta el consistori, en comptes de fer constar que tota la platja seria per a animals, Calonge ho ha acotat a un tram de 300 metres.

"Trenca l'esperit inicial"

Segons expliquen fonts de l'Ajuntament de Platja d'Aro, això trenca "l'esperit de l'acord inicial" entre els dos consistoris, perquè la presència de gossos queda restringida a un tram de sorra (que s'hauria de delimitar amb un tancat). A això, també s'hi afegeix que l'Ajuntament no arriba a temps de modificar l'ordenança d'animals per a aquest estiu.

En un primer moment, l'alcalde de Platja d'Aro va fer un decret que provisionalment permetia la presència de gossos al seu tram de la cala Belladona. Però la modificació de l'ordenança no s'ha pogut aprovar abans de les municipals. Ara, el primer ple on es podria portar ja serà el de juliol. I si tirés endavant, abans no entrés en vigor també caldria afegir-hi el termini d'exposició pública i al·legacions.

Per això, perquè per tempos ja s'aniria més enllà de l'estiu, i veient també la decisió de Calonge d'acotar un tram de la cala Belladona per a gossos, Platja d'Aro ha decidit tirar enrere el decret d'alcaldia. I per tant, a la seva part de platja ja no hi poden accedir els gossos.

L'Ajuntament avança, però, que la voluntat és preparar-ho tot de cara a l'any vinent, per veure si és possible que la cala Belladona sigui un espai per al bany dels animals. Això passa perquè el nou redactat de l'ordenança inclogui un afegitó, on es digui que els gossos no poden accedir a les platges del municipi "excepte en aquells espais que estiguin senyalitzats".

A requeriment dels veïns

En el cas de Calonge, cada vegada que els veïns els avisen, la Policia Local també va a la platja per fer complir l'ordenança. I demana a aquells propietaris de gossos que s'estan a la cala Belladona que en marxin, perquè l'ordenança municipal impedeix la presència dels animals a la sorra.

Segons expliquen des del cos, la tasca que es fa és informativa. Aquest diari està pendent de rebre resposta per part de l'Ajuntament sobre l'esmena del pla d'usos i quina és la voluntat del consistori amb l'ordenança (si es modificarà o no). Però el que és clar és que, ara per ara, els gossos no poden accedir a cap punt de la cala Belladona.