Banyoles dota amb 400.000 euros la redacció del projecte de la nova biblioteca

Les obres tindran un pressupost de 7 MEUR per fer-la al convent de la Providència

L’Ajuntament de Banyoles (Pla de l'Estany) ha publicat la convocatòria del concurs de projectes de la nova biblioteca pública que es construirà a l’antic convent de la Providència. El pressupost de redacció del projecte s’ha previst en prop de 400.000 euros i les empreses interessades tenen temps per presentar les seves propostes fins al proper 22 de juny.

L’expedient per a la convocatòria del concurs de projectes de la nova biblioteca es va aprovar en la Junta de Govern Local de l’ajuntament del dilluns 22 de maig i dijous passat es va publicar al perfil del contractant del consistori.

En concret, s’ha convocat la contractació, mitjançant concurs de projectes amb intervenció de jurat, del servei de redacció del projecte bàsic i executiu i posterior direcció d’obres per a la construcció de la Biblioteca Comarcal de Banyoles, la redacció de l’estudi de seguretat i salut i l’avantprojecte de la urbanització de l’entorn.

El concurs es desenvoluparà en dues fases, amb una fase prèvia de presentació de sol·licituds de participació i la documentació general. Una vegada examinada i qualificada l’esmentada documentació, els concursants admesos passaran a la primera fase del concurs consistent en la presentació d’una obra projectada.

Entre els candidats que es presentin, se n’escolliran un màxim de cinc, d’acord amb els criteris de selecció establerts, i se’ls convidarà a presentar una proposta anònima en la segona fase, en la qual es presentarà una proposta conjunta d’edificació i urbanització de l’entorn. Les propostes es presentaran en el termini de 30 dies, que expira el 22 de juny de 2023.

En el concurs, hi intervindrà un jurat de nou membres integrat per diversos arquitectes i tècnics i els regidors d’Urbanisme i Cultura de l’Ajuntament de Banyoles. Serà el jurat qui haurà de seleccionar la proposta arquitectònica més idònia per a la nova Biblioteca Pública de Banyoles i Comarcal del Pla de l’Estany.

Un equipament estratègic

El pressupost de redacció del projecte de la nova Biblioteca de Banyoles és de 399.300 €, IVA inclòs. L’execució material de l’obra s’ha pressupostat en 6.839.525 € per a un edifici amb una superfície construïda de 3.500 m2.

El regidor de Cultura en funcions, Miquel Cuenca, ha destacat que “l’equipament s’ha concebut segons un Programa Funcional que, en línia amb els actuals models de biblioteca, preveu serveis que van més enllà dels usos tradicionals, actuant així com a autèntic dinamitzador de la ciutat, en el sentit que abans ho podia fer una casa de cultura o un centre cívic, i cercant complicitats amb el teixit associatiu, econòmic, educatiu, social i cultural”.

En aquest sentit, Miquel Cuenca ha afegit que “la voluntat és que, a través d’aquest equipament estratègic, es doni resposta a diverses necessitats de ciutat” i ha remarcat que “tant per pressupost com per dimensions i usos, es tractarà doncs de l’equipament més important construït per la ciutat en la seva història recent”.

La intervenció a la Providència

L’emplaçament escollit per ubicar la nova biblioteca és la parcel·la on es troba la finca de l’antic Convent de la Providència, construït durant el segle XIX. El plec de condicions tècniques del concurs preveu que es preservi la façana principal de l’església amb les seves decoracions i obertures, així com l’espai arquitectònic de la pròpia església i que la façana lateral de l’església s’alineï obligatòriament amb el carrer actual, mantenint una coherència amb la façana principal.

La resta podrà ser demolida o transformada conjuntament amb les parts a conservar en la nova biblioteca, per bé que es podran conservar altres elements que siguin identificatius del conjunt exteriorment o interiorment, sempre i quan això no comporti un increment de despeses o una disminució de la superfície útil per al nou equipament.

Un pas més

El procés per la construcció de la nova Biblioteca de Banyoles a la Providència s’ha desencallat en els darrers dos anys. El 7 d’agost de 2021 l’Ajuntament de Banyoles i el Bisbat de Girona van signar un conveni cessió pel qual el consistori passava a ser propietari de la finca.

El 26 de setembre 2022 el ple municipal va aprovar el Programa Funcional de la nova Biblioteca, després d’un procés participatiu i de redacció iniciat el març d’aquell any. Finalment, el 31 de gener de 2023 el propi ple va aprovar el Pla de Millora Urbana del sector de La Providència, en què queda establerta la nova situació urbanística de la parcel·la, qualificada ja com a equipament cultural, en què s’allotjarà la nova Biblioteca de Banyoles.