'Ja T'ho Diré' es retroben a La Mirona després de deu anys de silenci

La formació retorna amb el primer concert de la petita gira 'Mos tornam a trobar'

El grup menorquí 'Ja T'ho Diré' s'ha retrobat de nou a Salt en el primer dels seus cinc últims concerts emmarcats dins la petita gira 'Mos tornam a trobar'. D'aquesta manera, l'alegre formació ha retornat als escenaris després de deu anys de silenci durant els quals cada membre del grup s'ha dedicat a altres àmbits molt separats del món de la música. L'espectacle ha penjat el cartell d'entrades exhaurides i ha omplert de gom a gom la sala La Mirona de Salt.

Els assistents, entusiasmats pel retorn de la formació, han mostrat que no s'obliden dels menorquins cantat, saltat i xisclant amb el variat repertori. "Era ara o mai i gaudim molt perquè no tenim les pressions d'abans", ha explicat Cris Juanico. 'Ja T'ho Diré' va anunciar que es dissolien l'any 2003, 17 anys després del seu naixement. Es dóna la casualitat que el seu comiat va constar de cinc concerts arreu de Catalunya, la mateixa xifra de concerts que han escollit per realitzar la seva última gira plegats, 'Mos tornam a trobar'. Aquest divendres a la nit, en Cris Juanico, en Sebastià Saurina, 'Titi', en Vicenç Fontestad i en Jesús Moll han tornat a trepitjar un escenari per portar els seus ritmes pop mediterranis davant d'unes 1.800 persones que els esperaven amb candeletes.

Els membres de la banda menorquina s'han fet pregar i han sortit uns vint minuts més tard del previst. Un fet que ha passat gairebé desapercebut ja que, tant bon punt han aparegut sobre la tarima, els espectadors no han dubtat en aplaudir-los i cantar cada una de les peces del seu repertori. La nit ha començat amb 'Hi ha color', seguit de 'Tu si que en saps', 'Sal i dolçura', 'Res no es mou', 'Planetes transparents', 'Cada racó', 'Serà joliu' i 'Per a tu', una de les cançons que més ha fet embogir al públic. "Encara sou aquí", ha exclamat el cantant, Cris Juanico, amb un somriure d'orella a orella.

I és que els membres del grup menorquí han explicat que se senten "entusiasmats, contents i com uns nens petits" amb la seva última gira. "Estem molt feliços de la rebuda que hem tingut, hem exhaurit totes les entrades d'aquest primer concert i la resposta del públic ens il·lusiona", ha explicat Juanico. "Arriben aquí en un nivell òptim com a grup i anímicament tots tenim moltes ganes", ha subratllat. La idea de 'Mos tornam a trobar' va sorgir ara fa poc més d'un any."El passat mes de desembre vam començar a treballar-ho en profunditat, ens hem estat preparant emocionalment", ha explicat una altre dels integrats del grup menorquí, en Titi Saurina.

Segons els dos membres de la formació, aquesta nova i última gira suposava un "repte" per a ells. "No sabíem com reaccionarem actuant de nou plegats a sobre l'escenari i teníem clar que això anava més enllà d'un concert estàndard", afirma Saurina. Una idea que ha quedat clarament palesa durant l'espectacle que han ofert aquesta nit a Salt.

D'una banda, la taquilla de La Mirona ha pogut penjar el cartell d'entrades exhaurides i, d'altra banda, el públic ha mostrat que encara recorda els vells temps del grup perquè no ha parat de cantar a ple pulmó les cançons del seu extens i variat repertori. "Intentarem fer un mateix espectacle durant els cinc concerts però amb petites diferències", explica el guitarrista i baixista. "Ens hem centrat força en els temes que vam fer quan estàvem a Catalunya, entre el 1991 i el 2003, tot i que hem rentat les cares de les cançons", comenta el cantant de la formació. Unes modificacions que, segons Juanico, només eren "detallets" que han ajudat a actualitzar les peces.

La "minigira", tal i com ells l'anomenen, ha arrencat aquest divendres a Salt però passarà pel Teatre Grec de Barcelona el 3 de juliol, per Mallorca el 6 de juliol i acabarà a Menorca, a Ciutadella, el 19 de juliol. "Ens vam dir que era ara o mai", explica Saurina. "Després de deu anys de portar una vida totalment diferent, amb família, preocupacions i el cap a altres llocs, tornar a això és reviure una part molt maca i ens ho prenem com un esplai" comenten els dos artistes. Tant Saurina com Juanico ressalten que, temps endarrere, el grup es trobava sota la pressió de crear nous discos, fer noves gires o presentar treballs. "Ara no tenim cap mena de pressió com aquella, toquem perquè volem, la gent ens continua estimant i intentem entretenir al públic", ressalten.

Tot i les bones sensacions que els han despertat el retrobament, els menorquins tenen clar que no volen tornar al món de la música i continuen amb la mateixa postura que van prendre ara fa anys. "Dissoldre'ns va ser una decisió molt meditada, mai es pot aventurar res, potser fem alguna cosa puntual però tornar en dos o tres anys seria poc creïble", assegura Juanico. Saurina, però, és més enigmàtic. "El temps manarà", subratlla.