Absolen de la majoria dels càrrecs l'acusat de segrestar l'exparella a Roses

L'Audiència li imposa un any i nou mesos de presó

L'Audiència de Girona ha absolt de la majoria dels càrrecs Tomás Sánchez del Castillo, l'acusat de segrestar l'exparella a Roses (Alt Empordà), retenir-la més d'una nit a l'interior del seu cotxe i colpejar-la constantment.

La sentència, que posa en entredit la versió de la noia, conclou que en cap cas l'acusat va retenir-la en contra de la seva voluntat, tot i que sí que la va arribar a agredir amb el gat del vehicle. Sánchez del Castillo s'enfrontava a més d'onze anys de presó, però al final l'Audiència el condemna a un any i nou mesos. La sentència conclou que, en cap cas, el processat va atemorir constantment la noia, sinó que allò que hi va haver va ser "una baralla amb agressions mútues".

Els fets que ara s'han sentenciat van tenir lloc durant tota la nit i matinada del 17 de novembre de l'any passat, i part del matí de l'endemà. L'acusat, Tomás Sánchez del Castillo, s'enfrontava a onze anys i nou mesos de presó per tot un reguitzell de delictes (detenció il·legal, lesions, amenaces i trencament de condemna).

Segons sostenia l'acusació, aquella nit Sánchez del Castillo va obligar la noia a entrar al seu cotxe de males maneres. Després, durant tota la matinada, la va retenir amb ell portant-la d'una punta a l'altra de Roses i la va colpejar nombroses vegades (entre d'altres, amb el gat del cotxe). A més, també se l'acusava d'haver-la atemorit i d'amenaçar el conductor d'un tot terreny a qui la noia va demanar ajuda per fugir.

Ara, però, després d'escoltar la declaració de la suposada víctima, l'Audiència de Girona desinfla -i molt- aquesta acusació. La sentència ressalta que, en cap cas, l'acusat va segrestar la seva exparella (amb qui es continuava veient tot i tenir vigent una ordre d'allunyament) i que, durant tota la nit i matinada, mai li va impedir baixar del cotxe.

Segons recull l'escrit, l'acusat i la noia van quedar per passar el cap de setmana junts. La nit del 17 de novembre, tots dos es van trobar en un hort que hi ha a Roses i, allà, la jove va pujar voluntàriament al cotxe del processat. Mentre enfilaven el camí que porta cap a Punta Falconera, però, els ànims a dins del vehicle es van encendre.

"Van iniciar una forta discussió per temes relacionats amb la gelosia mútua, durant la qual es van agredir mútuament", recull la sentència. En aquest punt, la sentència recull explícitament que, tant Sánchez del Castillo com la seva exparella van mantenir "una posició activa en la baralla".

Picar-la a les cames amb el gat

El tribunal, però, sí que admet que durant la matinada el processat va arribar a colpejar les cames de la noia amb el gat del cotxe. A més, la sentència també considera provat un altre episodi, que en aquest cas va passar just abans que la Policia Local s'emportés detingut Sánchez del Castillo.

Ja al matí, tant l'acusat com la noia es trobaven a la carretera que va del Far cap a Canyelles. Tots dos havien sortit del cotxe i, en aquell moment, va passar un tot terreny pel lloc. Va ser aleshores quan la noia va demanar ajuda al seu conductor i va pujar a dins del 4x4. Llavors el processat va entravessar el seu cotxe al mig de la calçada i va amenaçar el conductor, dient-li que si no li obria la porta trencaria el vidre.

Ressentiment, enemistat i venjança

A l'hora de dictar sentència, la Secció Quarta de l'Audiència posa en entredit la declaració que va fer l'exparella durant el judici. Després d'escoltar-se-la, el tribunal pensa que la noia va denunciar Sánchez del Castillo moguda per "ressentiment, enemistat o venjança".

Per això, la sentència absol el processat de la majoria dels càrrecs. Únicament el condemna a nou mesos de presó per un delicte de trencament de condemna (perquè hi havia vigent l'ordre d'allunyament) i a un any per les lesions que li va fer a la noia amb el gat del cotxe. L'Audiència també condemna Tomás Sánchez del Castillo a pagar 270 euros per una falta d'amenaces i una altra de lesions.

Finalment, el tribunal obliga el condemnat a pagar 380 euros a la noia (pels hematomes que li va fer en colpejar-la) i a allunyar-se'n a més de 300 metres durant gairebé sis anys. La sentència no és ferma i, en un termini de cinc dies, es pot interposar recurs davant del Tribunal Suprem.