Aigües de Sant Aniol vol expandir-se per l'Orient Mitjà

L'empresa gironina celebra el 30è aniversari amb una facturació de 10 MEUR el 2022

L'empresa gironina d'aigües de Sant Aniol (Garrotxa) vol expandir-se a l'Orient Mitjà aquest 2023 enfortint algunes de les exportacions que ja té la companyia en països com Aràbia Saudita o els Emirats Àrabs.

El director general de l'empresa, Andreu Galindo, ha remarcat que estan teixint contactes amb distribuïdors en aquests països. De moment, la marca ja és present a una trentena de països d'arreu del món com ara el Japó, els Estats Units o el Regne Unit. Galindo ha remarcat que aproximadament un 10% dels 52 milions de litres d'aigua que produeixen anualment s'envien a altres punts del món, sobretot en l'àmbit de la restauració i hostaleria. Aquest 2023, Sant Aniol celebra 30 anys i ho fa amb una facturació de 10 milions d'euros (MEUR).

El 2022 l'empresa embotelladora d'aigua amb seu a Sant Aniol de Finestres va produir 52 milions de litres d'aigua. Dues terceres parts d'aquestes ampolles es van destinar a l'hostaleria, on Sant Aniol té una forta presència. De fet, des de fa anys que aquesta marca ha decidit focalitzar-se en restaurants per la qualitat que ofereix l'aigua, ja que és l'única de tota la península ibèrica que té un origen volcànic.

Galindo ha explicat que l'hostaleria és un sector estratègic, però que tampoc volen descuidar la venda a llars domèstiques, ja que representa un 40% del volum de vendes.

Tot i així, el mercat de l'hostaleria és especialment important perquè la majoria de les vendes són ampolles de vidre i els permet aplicar una altra de les línies estratègiques de la companyia: la sostenibilitat. Galindo ha recordat que Sant Aniol compta amb un gran volum d'ampolles que són retornables. Quan arriben a la planta, es netegen i es tornen a omplir d'aigua i es distribueixen altra vegada en els establiments.

Presents a una trentena de països

Per altra banda, el 10% de la producció que té la marca d'aigües s'exporta a diversos països del món. Galindo ha recordat que és "poc comú" que una marca d'aigües vengui a pràcticament 30 països, ja que habitualment és un recurs de proximitat i no hi ha mercat per vendre aigua a l'exterior. Malgrat tot, el fet que Sant Aniol extregui l'aigua filtrada en els volcans que hi ha a la Garrotxa, li dona unes propietats "molt ben valorades" arreu del món i permet que l'aigua es posicioni en diferents restaurants d'alta gamma de diferents punts del món.

El director ha remarcat que alguns dels mercats més importants són els Estats Units, el Regne Unit, Japó o Corea del Sud. Tot i així, des de fa uns anys han començat a exportar a l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs. Ara, Sant Aniol està tirant endavant una "estratègia d'expansió" que passa per enfortir el mercat de l'Orient Mitjà.

Per fer-ho la marca considera que cal posar en valor "la característica d'aigua 'premium'", que serà un dels reptes que es fixa Galindo per aquest 2023. En aquest sentit, creu que l'empresa ha d'enfortir la marca basant-se amb les característiques que ofereix l'aigua volcànica.

Producció garantida

Per altra banda, l'empresa ha garantit la producció d'aigua embotellada per als propers anys malgrat la sequera. Andreu Galindo ha recordat que l'aigua que capta Sant Aniol és "de cicle llarg i té anys de recorregut". Si bé l'empresa ha reduït un 5% el consum d'aigua a causa de l'estat de prealerta per sequera, el director general assegura que la manca de pluja no afectarà als 52 milions de litres d'aigua que tenen de producció.

En paral·lel a la sequera, Sant Aniol també afronta els increments de preu de l'energia que fa servir la planta. "Estem rebent impactes en els costos que hem d'anar traslladant de forma acurada en els preus", ha afegit Andreu Galindo. El director confia en què l'escalada de preus energètics freni, però lamenta que "partir d'una base incomparable" amb altres anys.

Nou envàs amb menys plàstic

Dins de la vessant sostenible, Sant Aniol ha començat a distribuir una nova ampolla de plàstic. La marca ha aprofitat per actualitzar el disseny de l'envàs però es tracta d'una ampolla "més lleugera i amb menys plàstic", fet que la converteix en "més sostenible".