Cadaqués recupera prop de 42.000 envasos en el mes i mig de prova pilot

Imposen un recàrreg de 5 cèntims al consumidor que recupera al entregar l'envàs

Prop de 42.000 envasos són els que a dia d'avui ha aconseguit recuperar el projecte Cadaqués Retorna, una prova pilot que es va iniciar el 15 de maig passat a aquest municipi petit de l'Alt Empordà i que s'allargarà fins al 30 de juny.

Tot i que les dades encara no són definitives, els impulsors expliquen que ja s'ha demostrat que aquest sistema de retorn d'envasos mitjançant un dipòsit de cinc cèntims que el consumidor recupera en el moment de tornar-lo també funciona en un entorn mediterrani, un fet que es desconeixia perquè no s'havia provat mai. Actualment es recuperen 1.200 envasos per dia i es tornen en molt bon estat, i això facilita encara més el procés per tornar-los a utilitzar.

Encara falta un mes per acabar la prova pilot però ja hi ha indicis que confirmen la bona acceptació que ha tingut. Així, s'ha vist augmentar la recollida d'envasos en les dues màquines que hi ha instal·lades als dos supermercats del municipi i també als vuit comerços més que hi participen i que fan la recuperació i el retorn dels diners de forma manual.

Dels 200 envasos que es recuperaven al començament ara ja són uns 1.200 al dia i la xifra continuarà augmentant perquè cada cop hi ha més visitants al municipi per l'arribada del bon temps. Si es compara amb el total d'envasos que es venen diàriament, que són uns 1.300 al dia, podria semblar que s'ha aconseguit recuperar més del 90% del total però no és una dada real perquè hi ha dos factors que ho alteren, com és que hi ha gent que pot venir de fora del municipi i retornar envasos que no ha comprat a Cadaqués i per tant aconsegueix cinc cèntims nets perquè no els ha pagat en dipòsit prèviament o aquells que compren begudes al municipi, paguen el dipòsit però que no el poden recuperar perquè marxen del municipi abans de poder-lo retornar.


Aquestes dues situacions que podrien alterar els resultats finals ja es preveien i per això s'han ideat uns indicadors per evitar que no interfereixin en el balanç. Segons explica un dels coordinadors, Miquel Mitjans, "per això vam escollir Cadaqués, perquè els 18 quilòmetres de corbes fins a Roses o el Port de la Selva dissuadeixin de les pràctiques fraudulentes".

Al marge d'això, també s'ha subratllat la bona acceptació dels ciutadans que s'han implicat en la prova i que han entès que amb aquest dipòsit de cinc cèntims el que es fa és convertir el que fins ara es considerava un residu en un recurs que val la pena recuperar. A nivell de Catalunya, cada dia es perden 5,5 milions d'envasos al dia dels 9 milions que surten al mercat perquè van a parar en abocadors, incineradores o s'acumulen a l'entorn com a deixalla. En el cas de Cadaqués, l'índex de reciclatge d'envasos és del 21% -uns 10 punts percentuals per sota de la mitjana catalana- i s'han proposat amb aquesta prova pilot arribar al 90%. Un objectiu ambiciós, segons reconeixen els impulsors i el mateix Ajuntament que defensen que val la pena de proposar-se perquè és en benefici de tots.

El poble més net i sense queixes dels ciutadans

L'alcalde del municipi, Joan Figueras, explica que el poble està més net que abans, perquè no hi ha envasos per terra ni tampoc se'n veuen a les papereres. Recorda que aquest sistema de retorn és compatible amb el de la recollida selectiva del contenidor groc i assegura que no han constatat cap tipus de boicot ni pressions de sectors, com ara el de l'envasat, que van pressionar en contra abans de començar la prova pilot.

Preguntat per si hi ha hagut queixes, assegura que no n'hi ha hagut de forma generalitzada i que han estat aspectes puntuals. Així, per exemple ha citat el cas d'una veïna que interpretava la prova com a un "càstig" per als que ja reciclaven perquè ara a més havien de pagar cinc cèntims més amb l'agreujant que havien de retornar-los a un indret concret per poder-los recuperar. I també ha admès que la campanya de comunicació per fer-ne difusió no va ser prou efectiva des del començament i molts ciutadans no sabien com funcionava. Al cap d'unes setmanes, però, assegura que tothom n'està al cas i que l'acceptació és positiva.

Així ho corrobora també l'Olga Salar, propietària d'un dels establiments participants. "Ningú s'ha queixat de res; molta gent, em diu que com que està de pas, marxen i no podran recuperar els diners però paguen els cinc cèntims sense problemes", explica. També admet que al començament tenia reticències perquè li semblava que li suposaria més feina però amb la pràctica ha vist que no és tant i que no li suposa cap sobreesforç.

Els millors envasos recuperats de l'Estat

Un cop s'han recollit els envasos, es porten a una planta que s'ha instal·lat específicament a Cadaqués des d'on es fa el recompte per poder retornar periòdicament l'import als establiments. Un cop separat, es premsa i s'envia a una empresa recicladora. Un dels avantatges, expliquen els seus impulsors, és que s'aconsegueix més material i "de millor qualitat", de manera que també s'impulsa el sector del reciclatge. Ara que ja porten setmanes veient els resultats, han vist que arriben en un estat molt bo. "No hi ha cap planta de recollida de les 95 estatals que hi ha que tingui una qualitat tan bona", destaca Mitjans. Si es té millor qualitat vol dir que el material recuperat es podrà vendre a un preu més elevat i per tant es reduiran costos a l'hora de proveir la indústria del reciclatge, que podrà generar més llocs de treball.

Una prova pionera a l'Estat i a tot el mediterrani

Amb el lema de Cadaqués Retorna, aquesta és una iniciativa impulsada des de l'entitat sense ànim de lucre Retorna i la Fundació Privada Catalana de Prevenció de Residus i Consum Responsable, amb la col·laboració de l'Agència de Residus de Catalunya, que en farà el seguiment.
El consumidor paga cinc cèntims de més en el moment de comprar la llauna o els envasos de plàstic de menys de tres litres (aigua, refresc, cervesa i sucs) que recupera en el moment de retornar-lo ja sigui en una màquina expenedora o de forma manual en els vuit establiments adherits. Aquests últims reben tres cèntims per cada envàs que recuperin i s'estalviaran una quarta part de la taxa d'escombraries.

Si es confirma la seva bona acceptació, quedarà demostrat que el sistema de recuperació amb dipòsit també funciona en un entorn mediterrani, una pràctica que es desconeixia fins ara perquè no s'havia provat mai. Actualment hi ha 40 països al món que ho han implantat amb índexs que superen el 90% de recuperació d'envasos en els països nòrdics o a Alemanya.

La petició d'implantar-ho a tot Catalunya

Encara no s'ha decidit si es perllongarà un temps més a aquest municipi, com a molt es podria allargar un mes, ja que tothom coincideix que ara cal fer un pas més i aconseguir que la Generalitat aposti per implantar-ho a tot Catalunya. "No servirà de res si ens quedem aquí; encoratgem a la Generalitat perquè ho tiri endavant", assenyalava aquest matí l'alcalde.

Des de les dues fundacions demanen que s'incorpori una modificació legal que obligui als comerços a cobrar i retornar el dipòsit en tots els envasos que es posin a la venda. D'aquesta manera i "amb només quatre línies de redactat", explica Mitjans, el que s'aconseguirà serà deixar que l'Administració i els ciutadans hagin d'assumir els costos de la gestió d'uns residus que són "responsabilitat" dels sectors que participen en tot el procés de l'envàs i que ho haurien d'assumir des de llavors. "Els costos els ha d'assumir qui té beneficis econòmics d'aquests productes", conclou Mitjans.

Les conclusions de la prova pilot i totes les dades es donaran a conèixer abans que acabi l'estiu.