Obren de nou la via ferrada de Sant Feliu de Guíxols

És l'única al món que penja sobre el mar des dels penya-segats

Els amants de l'escalada podran gaudir de nou de la via ferrada de Sant Feliu de Guíxols i de les vistes dels penya-segats a partir d'aquest dissabte. Es va tancar el 2005 per problemes de responsabilitat subsidiària arran d'un accident mortal.

Ara es reobre amb totes les garanties de seguretat, ja que s'han refet els 480 metres de recorregut, dividits en dos trams de diferent dificultat, i s'ha instal·lat un cable d'acer inoxidable per fer-lo encara més resistent. L'Ajuntament ha estat dos anys per aconseguir tots els permisos i ara es torna a posar a disposició com a reclam turístic, atès que és l'única al món que penja sobre el mar des de les roques. Els usuaris han de tenir una assegurança.

El juny del 2002 es va inaugurar el primer tram i al cap de vuit mesos, el segon. El gener del 2005, però, es va decidir desmuntar i tancar per motius de seguretat i legals, després que es registressin diferents accidents, un d'ells mortal l'any 2004. Els terrenys per on passa la via pertanyen a Costes de l'Estat i fins ara l'Ajuntament no hi podia fer el manteniment perquè no era competència seva. Ara, però, totes dues parts han arribat a un acord segons el qual se cedeixen a l'Ajuntament per un període de 15 anys.

(Visualitza el vídeo al web)

 

Per arribar aquí han calgut dos anys per tenir tots els permisos i presentar els informes tècnics -s'ha fet un estudi geològic de la pedra que sosté la via- i el projecte de millora. El cost ha estat d'uns 15.000 euros i el manteniment anirà a càrrec de l'empresa que l'ha refet de nou, amb Albert Gironès al capdavant. Durant una visita per mitjans aquest dijous, Gironès ha reconegut que han estat anys "de lluita" per poder arribar fins aquí però que ara es podrà utilitzar de nou i amb algunes millores. Així, s'ha decidit instal·lar cable d'acer inoxidable i no pas de ferro per fer-la més resistent a les condicions d'estar a tocar del mar. També s'ha posat un cable de 10 mm i no pas de 9 mm per fer-lo encara més segur.

Les característiques del tram únic al món

El tram de la via ferrada de Sant Feliu de Guíxols fa 480 metres, dividits en dos trams amb dos nivells de dificultat, fàcil i mitjà. Ressegueix els penya-segats de la Cala del Molí amb una vistes fantàstiques, que l'han convertida en una de les preferides per ser l'única al món que penja sobre del mar des de les roques. Té desnivells que van entre 5 i 20 metres respecte el nivell del mar. En funció del grau d'experiència i l'agilitat de cada escalador, els trams es poden fer entre una hora o dues hores i mitja.

Ben equipats i amb coneixements

La seguretat està garantida sempre i quan es vagi ben equipat amb casc, cordes, arnès, calçat adequat i guants-, no es deixi d'estar lligat per la via de la vida i les condicions meteorològiques siguin les adequades. Només en dos casos es desaconsella totalment utilitzar-la. Quan hi hagi tempesta elèctrica, ja que l'acer podria atraure els llamps, i amb llevantada.

Per altra banda, un cartell informatiu al començament informa als usuaris que han de tenir una assegurança perquè en el moment en què comencin a fer la via són ells els únics responsables del que pugui passar. "La gent ha de saber on va perquè no és un passeig; per això ja tens el camí de ronda que passa pel costat", explicava aquest matí la regidora d'Esports, Magda Lupiáñez, una enamorada d'aquesta via.

L'Ajuntament i el seus impulsors estan convençuts que la seva reobertura serà un atractiu turístic més que generarà nous recursos i portarà més gent al municipi.

Visita la galeria d'imatges de la via ferrada.

Vídeo: ACN