Dos membres de la PAH Girona podrien anar a judici

Les dues dones van intentar aturar una subhasta als jutjats

Dues membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Girona podrien anar a judici per intentar aturar una subhasta als jutjats. Els fets van passar el 15 de març, quan membres del moviment van irrompre a la sala on es feia la subhasta d'un pis per intentar aturar-la emparant-se en la sentència europea que determinava que la legislació espanyola sobre desnonaments és abusiva.

Els mossos van haver d'intervenir per desallotjar i els fets van acabar amb dues membres denunciades per resistència, desobediència i atemptat a agents de l'autoritat. Les dues dones s'han negat a declarar davant del jutge que intrueix el cas. Les dues processades són la portaveu del moviment a les comarques gironines, Marta Afuera, i una altra de les persones més visibles dins la PAH, Doris Pérez. En l'atestat policial se les acusa de resistència i desobediència a agents de l'autoritat, atemptat a agents de l'autoritat i d'una falta lleu de respecte a agents de l'autoritat.

El jutge que instrueix el cas està prenent declaració a totes les persones implicades en els incidents que es van viure als jutjats aquell 15 de març. Les primeres en ser citades han estat les dues dones. Afuera va passar pels jutjats el 7 de maig i es va negar a declarar, com també ho ha fet Pérez aquest dimecres. El seu advocat, Josep Prat, ha explicat que encara queden per declarar el secretari judicial que aquell dia era present a la subhasta, sis agents dels Mossos d'Esquadra i dos funcionaris més.

El cas tot just es troba en la fase inicial i el fiscal encara no ha qualificat els delictes i, per tant, no se sap a quina pena es podrien enfrontar les dues activistes o si, finalment, se celebrarà judici. "Encara estem als inicis del procediment, el jutge ha d'escoltar totes les declaracions i després veurem si això queda en un delicte, una falta o en res", ha explicat l'advocat de les dues dones.

Segons Prat, els fets no haurien d'arribar a judici perquè considera que les dues activistes no van oposar resistència. Segons reconeix el lletrat, quan el secretari judicial va demanar a les dues activistes que sortissin de la sala, elles no ho van fer i, per això, va reclamar la presència de la policia. Llavors, però, defensa que van actuar de forma pacífica. "Els mossos, amb molt poca força, les van acompanyar a sortir de l'edifici i ja està", ha declarat Prat.

Acció de suport a les denunciades

Més d'una cinquantena de membres de la PAH han volgut mostrar el suport a les dues companyes denunciades i aquest matí s'han concentrat a les portes dels jutjats de Girona. Allà, han cridat proclames característiques del moviment com "Sí es pot" i han assegurat que les denúncies són "un atac a tot el moviment".

"Nosaltres no vam fer cap acció que no fos pacífica i, tot i així, ens acusen d'atemptar contra l'autoritat, com si fóssim perills públics per dir que no estem d'acord amb el sistema judicial i el que està fent el govern", ha declarat a les portes dels jutjats la portaveu del moviment, Marta Afuera.