Vulpellac acollirà una nit amb les criatures màgiques de Catalunya

El Fantasticat tindrà lloc el 3 de juny al nucli antic

El nucli de Vulpellac acollirà el Fantasticat, la nit de les criatures fantàstiques de Catalunya el 3 de juny, a les 21.30 h, en el que serà una experiència interactiva a mode d’exposició itinerant amb entrada gratuïta.

El projecte vol divulgar les criatures fantàstiques del país d’una manera engrescadora i innovadora per tal que continuïn formant part de l’imaginari col·lectiu. L’Home dels Nassos, el Papu, l’Home del Sac, la Tinyosa, el Simanyot, la Dona d’Aigua o el Pardinot, la Fumera, el Pericot o els Nyítols són algunes de les criatures que emergiran en un recorregut immersiu a places i carrers de Vulpellac i seran escenificades de la mà de diversos artistes visuals, en un projecte organitzat per BRAVA! amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Forallac.

L'alcalde de Forallac, Josep Sala s’ha mostrat agraït de poder acollir una proposta "tan engrescadora com el Fantasticat" a Vulpellac i ha fet una crida a "la il·lusió i a la fantasia". Al seu torn Nacha Delpiano, directora de BRAVA!, ha destacat la importància de "connectar novament les criatures fantàstiques del país amb famílies, infants i joves", alhora que ha explicat el gran treball d’artistes d’arreu del país en el projecte: "Noms com Eyesberg Studio, Javier Luján, Olga Solà, Gemma Raurell, Xevi Bayona o Nueve Ojos, configuren l’equip artístic que s’ha encarregat de recrear algunes de les criatures fantàstiques de Catalunya que apareixeran al municipi de Forallac".

Mitjançant la tecnologia aplicada cada artista ha treballat en una criatura que faran que el recorregut esdevingui "una experiència inoblidable per al públic assistent de totes les edats", ha afegit Delpiano.

El Fantasticat arrenca el proper dissabte 3 de juny a Vulpellac, però es presenta com una proposta itinerant que pot anar girant pel territori. Si bé moltes criatures que es presentaran provenen de temps ancestrals, a cada experiència Fantasticat, s’escollirà una criatura que serà apadrinada per una entitat col·laboradora en el seu desenvolupament sostenible.

En aquest sentit una de les entitats que ja ha col·laborat en el Fantasticat és l’Associació de Defensa Forestal Gavarres Nord, representant  la Fumera. I si bé el Fantasticat convida al públic a exercitar la imaginació, a més de recuperar criatures fantàstiques, també convidarà a imaginar-ne de noves.

Un projecte inspirat en ‘El gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya’ El Fantasticat neix inspirat en El gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya de Joan de Déu i Maria Padilla publicat per l’Editorial Comanegra, que recull l’imaginari nostrat de temps ancestrals i és ideal per obrir la porta als éssers fantàstics del país.

Joan de Déu incideix a recrear un bestiari de l’antiguitat amb diverses fitxes tècniques a través de les quals les diverses criatures i personatges es classifiquen segons característiques, lloc d’origen i aparença. Així l’obra convida a viatjar arreu del territori, sempre tenint en compte notes de folkloristes clàssics com Amades, Violant i Simorrra o Serra i Boldú.