El professor de la Bisbal nega haver abusat de tres alumnes de 12 anys

La fiscalia manté la petició de 13 anys i mig de presó i la defensa demana l'absolució

El professor de tecnologia de l'institut de la Bisbal d'Empordà acusat d'abusar de tres alumnes de 12 anys ha negat els fets al judici, que s'ha fet aquest divendres a l'Audiència de Girona. El processat ha assegurat que és "totalment fals" que, tal com sostenen les estudiants, els hi toqués el cul a l'aula o als passadissos del centre el desembre del 2019.

La fiscalia manté la petició de 13 anys i mig de presó per tres delictes d'abús sexual a menors de 16 anys i l'acusació particular s'hi ha adherit. La defensa demana l'absolució. Les menors han explicat al judici que no tenen "cap dubte" que els tocaments van ser intencionats i han descartat que fossin conseqüència d'un fet fortuït.

El judici, que s'ha fet a la secció quarta de l'Audiència de Girona, ha començat amb les declaracions de les víctimes i dels seus familiars. Les menors han explicat que el curs 2019-2020 cursaven 1r d'ESO a l'institut de la Bisbal i que l'acusat era el seu professor de tecnologia. Segons han declarat alguna d'elles, abans d'arribar a l'institut ja havien sentit "rumors" sobre el tracte diferenciat que tenia el professor cap a les alumnes i, un cop a l'aula, van comprovar que les tractava millor que als nens o que, fins i tot, els hi apujava la nota sense més explicació.

Les tres alumnes han relatat que l'acusat els hi va fer tocaments, aprofitant moments de proximitat a classe o al passadís. El cas es va descobrir per la denúncia que va fer una de les víctimes a direcció. Arran d'això, el director i la coordinadora pedagògica de l'institut van parlar amb les alumnes i van descobrir que hi havia els altres dos casos.

La víctima que va destapar la situació ha relatat que un dia va demanar sortir de la classe d'educació física per anar al lavabo. Mentre estava al passadís, buit a aquella hora perquè professors i alumnes eren a les aules, l'acusat se li va apropar per darrere i li va tocar el cul. La menor descarta que fos "fortuït" o una topada involuntària perquè el passadís era suficientment ample com perquè pogués passar sense haver-la de tocar.

L'alumna ha detallat que es va quedar en xoc en un primer moment i va intentar "no donar-li importància". La situació, però, li provocava malestar i, per aquest motiu, ho va acabar explicant a una amiga seva, que la va convèncer per anar a direcció a denunciar la situació.

Una de les víctimes ha exposat que, estant a l'aula, el professor es va situar darrere seu per anar a buscar una vara per fer anar el projector. Va ser aleshores quan va notar com li tocava el cul "amb la mà oberta". La menor ha exposat que, tan bon punt se'n va adonar, va preguntar a les alumnes que tenia més a prop si ho havien vist i una va dir que sí. Aquesta estudiant, però, no ha declarat com a testimoni perquè no ha comparegut al judici.

La víctima ha assegurat que va sentir "por" i estava "molt incòmode" just després del tocament. És per això que, d'entrada, no ho va explicar a cap adult. Més endavant, però, va començar a inventar-se que es trobava malament per evitar anar a la classe de tecnologia. La menor ho va acabar admetent i interposant denúncia als Mossos d'Esquadra.

La tercera víctima situa el tocament també en una aula. Segons ha relatat, el professor la va fer sortir a la pissarra per fer una correcció. Després, ella es va apropar a l'acusat per deixar els estris que havia fet servir i es va quedar al seu costat perquè li digués si havia fet bé l'exercici. Va ser aleshores quan va notar que li feia "dos copets" al cul, abans de dir-li que podia tornar a seure. L'estudiant concreta que la resta d'alumnes no ho van poder veure perquè en aquella classe les taules eren altes i no hi havia visibilitat.

"Totalment fals"

L'acusat ha declarat al final del judici i ha assegurat que és "totalment fals" que fes tocaments a les alumnes. El professor diu que no s'explica per què el van denunciar i assegura que buscar un motiu seria "entrar en el terreny de l'especulació".

Sí que ha dit que, en el cas d'una de les estudiants, havia castigat durament el seu cosí perquè havia penjat una fotografia ofensiva d'ell a Instagram i li havia fet un comentari insultant. Per això, insinua que podria ser com a revenja per aquest motiu i sosté que les altres dues estudiants es podrien haver "deixat portar" pel clima que es va generar a l'aula contra ell.

El processat, fent memòria, creu que una de les menors podria haver confós una topada accidental amb un tocament. Segons ha declarat, estant a l'aula va anar a recollir material que tenia en un armariet i, quan es va incorporar, va xocar amb ella sense voler: "Li vaig demanar perdó i no li vaig donar més importància".

L'acusat ha afirmat que, arran dels fets, està de baixa, en tractament psiquiàtric i pren medicació per ansietat i depressió. El professor ha assegurat que va treballar durant 29 anys i que mai havia tingut cap problema amb alumnes. "Ho nego amb contundència", ha conclòs.

Al judici, també han declarat els perits de l'equip d'assessorament tècnic penal que van fer l'exploració de les menors i han apuntat que el seu relat és creïble. A més, han remarcat que les noies estaven afectades a nivell psicològic pel que havia passat.

13 anys i mig de presó

La fiscalia acusa el professor de tres delictes d'abús sexual a menor de 16 anys amb prevalença de la relació de superioritat per ser professor de les víctimes i sol·licita 13 anys i mig de presó. També demana 9 anys de llibertat vigilada i que no pugui treballar amb menors durant el mateix període de temps. L'acusació particular s'ha adherit a la petició.

La defensa, encapçalada pel lletrat Carles Monguilod, nega els fets i demana l'absolució. El judici ha quedat vist per a sentència.