Garrotxa, Cerdanya o Pla de l'Estany, on més aigua es perd de Catalunya

El Gironès en canvi és de les comarques amb millor rendiment

Gairebé el 50% de l'aigua potable que surt dels dipòsits municipals de deu comarques catalanes, tres d'elles gironines, no es computa en els comptadors de les cases, indústries o comerços. Ho ha avançat RAC 1 i ho ha confirmat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA).

L'ens ha indicat que a banda de l'aigua que es perd per les fuites, aquests percentatge també inclou la defraudada, els errors de lectura en els comptadors antics, l'aigua que els ajuntaments usen per netejar carrers o la que fan servir els Bombers per apagar incendis.

En la majoria casos es tracta de territoris on el nivell de rendiment de la xarxa no arriba al 60%. Segons l'ACA, la situació és més habitual en comarques de muntanya en què les canonades han de superar traçats llargs i amb desnivells.

Les comarques on més de la meitat de l’aigua que surt dels dipòsits municipals acaba no computant-se són el Montsià (49,9%) i la Cerdanya (46,9%). També destaca el baix rendiment de la xarxa a l'Alt Urgell (52%), el Pallars Jussà (52%), el Baix Penedès (54,7%), el Baix Ebre (55,2%), el Berguedà (56,3%), la Garrotxa (57,7%), la Ribera d'Ebre (58,2%) i el Pla de l'Estany (58,5%). 

A l'altre extrem hi ha les zones més poblades que és on menys aigua es perd i tenen millor rendiment. Les úniques comarques que superen el 80% de rendiment són el Barcelonès, el Vallès Occidental, el Maresme, el Gironès i el Tarragonès, que amb un 88% és el territori on es perd menys aigua.