Lloret de Mar restaura dos panteons del cementiri modernista

El consistori fa arribar un requeriment als propietaris per l'estat de degradació

Dos panteons del cementiri modernista de Lloret de Mar (Selva) s'estan restaurant des de la setmana passada per frenar la degradació que patien. Es tracta dels hipogeus Carreras i el Vilà i Domènech.

El primer d'ells data del 1909 i és de l'arquitecte Vicenç Artigas, mentre que el segon és d'autoria desconeguda i del 1910. Els dos panteons són de propietaris particulars a qui l'ajuntament havia enviat un requeriment de restauració amb un informe i els titulars dels conjunts han impulsat la reforma.

El cementiri modernista de Lloret de Mar està en tràmits de ser declarat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) i des del 2013 l'Ajuntament de Lloret de Mar està treballant en la restauració progressiva dels elements arquitectònics.

El conjunt de l'hipogeu Carreras està fet amb pedra de Montjuïc i es troba a l'avinguda principal del cementiri modernista de Lloret. Es tracta d'una sepultura de base rectangular lleugerament inclinada i que culmina amb un gran arc de mig punt peraltat amb decoració vegetal. Al centre hi ha una corona de flors que sobresurt de l'arc i a la creu de Malta que fa la forma de timpà hi ha lliris. Hi ha una figura de la Verge que funciona com a personatge intercessor i mitjancer, similar a l'àngel.

Les principals patologies que s'ha detectat en aquest panteó és un atac biològic generalitzat provocat per fongs i molses arreu de la superfície, les fissures i les esquerdes de la làpida. També hi ha acumulacions calcàries que alteren cromàticament el conjunt i dipòsits de brutícia acumulada. Ara, s'actuarà perquè el conjunt recuperi la seva forma original.

Per la seva banda, l'hipogeu Vilà i Domènech està al lateral esquerre del cementiri i està format per una creu sòbria, de braços amples i curts, que domina el sepulcre. La creu està tallada en pedra i en el punt central hi ha un medalló amb els rostres de la Verge i el nen Jesús esculpits en baix relleu. La creu s'ubica en la part posterior de l'hipogeu, damunt d'una rocalla artificial.

En primer terme i damunt un enllosat de pedra s’hi ubiquen dues làpides de marbre blanc, les quals presenten les llegendes següents: “Propietat de Cristina Domènech Vda de Vilà” i “De profundis Psalm CXXIXX I”, inscrites en baix relleu i amb incrustacions de vidre de color groc. Tot el sepulcre es troba encerclat per cadenes de ferro forjat que enllacen amb diversos pilars de pedra i una copa també de ferro forjat.

En aquest conjunt, el principal element de degradació és la creu que corona el monument, que està fragmentada per diversos punts i posa en perill tot el conjunt. A més, també té diverses fissures a les plaques de marbre, metalls oxidats i s'han perdut els vidres que configuren les lletres de la làpida.

El Cementiri Municipal de Lloret de Mar està inclòs en el catàleg de Béns Protegits (BCIL) i està en tràmit de declaració de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), en la categoria de Monument Històric. El Cementiri Modernista, a més, forma part de l’Itinerari Europeu de Cementiris Històrics i de l’Associació Europea de Cementiris Singulars, i és reconegut internacionalment com a cementiri museu.