Girona aprova el canvi de tots els contenidors en un ple carregat de retrets

El suport del PP i del regidor no adscrit permeten a l'equip de govern tirar endavant el projecte

Finalment, el ple de Girona ha aprovat el projecte per canviar els més de 2.800 contenidors de tota la ciutat. El projecte, liderat per l'equip de govern, pretenia aprofitar una subvenció de 2 MEUR procedent d'un fons Feder de la Unió Europea i, afegint 500.000 euros per part de l'ajuntament, poder renovar la totalitat dels contenidors. La idea era canviar-los per uns de plàstic (ara són metàl·lics) i de càrrega lateral. El consistori defensa que són menys sorollosos i, alhora, permeten millorar la imatge dels carrers i estendre la recollida selectiva a tots els barris.

El projecte, que ja havia passat per ple el juliol, va superar els primers tràmits però en el ple de fa dues setmanes -on s'havia d'aprovar definitivament- l'oposició en bloc va votar-hi en contra. L'alcalde, Carles Puigdemont, va ser molt crític amb el canvi de rumb dels partits, ja que en el ple del juliol CUP i ICV van votar-hi a favor i ICV i PSC es van abstenir. Va acusar els partits de voler "bloquejar" l'acció del govern.

Votacions sense sorpreses

Dues setmanes més tard, el govern municipal ha tornat a sotmetre a votació del ple (aquesta vegada en sessió extraordinària) aquest projecte, després d'haver tancat un acord amb les dues regidores del PPC i el regidor no adscrit i exregidor popular, Carles Palomares.

L'acord, anunciat fa deu dies, permet al govern aprovar el projecte introduïnt algunes novetats. Es tracta de no modificar els horaris de recollida selectiva a l'Eixample (es volien reduir a tres dies i es mantindan en sis), accelerar el procés de soterrament de contenidors i cedir gratuïtament tots els contenidors vells a centres especials de treball que, fins ara, s'havien encarregat del manteniment i reparació dels mateixos. D'aquesta manera, es garanteixen els llocs de treball i, a més, aquestes empreses sense ànim de lucre poden treure beneficis de la venda de contenidors reparats.

Durant la votació del ple, no hi ha hagut sorpreses i CiU ha sumat els tres vots del PPC i el regidor no adscrit per tirar endavant el projecte. A petició de la CUP, s'ha votat per separat el punt que recollia l'acord de cedir els contenidors vells a centres especials de treball. Aquest punt ha rebut les votacions a favor de CiU, PSC, PPC i el regidor no adscrit i l'abstenció de ICV i la CUP.

Retrets entre partidaris i detractors

El ple extraordinari, que ha durat una hora i quinze minuts, ha estat farcit de retrets entre detractors i partidaris del projecte. CiU ha tornat a defensar les bondats del projecte, que no han convençut ni PSC ni CUP que han mantingut el vot negatiu. Per una banda, el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, ha criticat que el projecte "només posa l'accent en la imatge" i ha reivindicat que el model de contenidors per colors està "obsolet" i que cal un "debat en profunditat" sobre el reciclatge a la ciutat.

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Pia Bosch, ha aportat dades per defensar que el canvi de només part dels contenidors actuals i la reparació de la resta és més econòmic que no pas apostar per canviar-los tots. També ha criticat que la vida dels contenidors de plàstic és menor que la dels metàl·lics -d'uns vuit anys com a molt, ha dit- i que la seva reparació "és pràcticament impossible".

El portaveu d'ICV, Joan Olòriz, ha assegurat que la decisió de PPC i CiU de cedir tots els contenidors vells és una "clàusula de mala consciència" que no soluciona els problemes dels centres especials de treball i que obre un "precedent estrany". "Els hi regalen aquests contenidors perquè no saben què fer-ne i moltes d'aquestes empreses no tenen tecnologia per reparar-los", ha manifestat.

Aquestes afirmacions han fet reaccionar la portaveu popular, Concepció Veray, que ha atacat Olòriz per criticar el projecte dels contenidors. Veray ha recordat a ICV que la seva abtenció ha permès a CiU aprovar el pressupost municipal d'aquest any. Segons Veray, el capítol d'inversions ja recollia una partida per al canvi de tots els contenidors i que, llavors, ni ICV ni PSC ho van qüestionar i es van abstenir. "Ara es posen les mans al cap quan vostès van abstenir-se en la votació del pressupost, això és una mica esquizofrènic", ha manifestat Veray, que ha defensat que la seva formació ha canviat de parer perquè han aconseguit "un acord per escrit que ha passat pel ple".

L'alcalde, Carles Puigdemont, ha intervingut en darrer lloc i ha dit que "lluny d'encendre més polèmiques" només volia defensar que l'equip de govern ja havia informat al ple al juliol sobre el projecte i que, llavors, ningú hi havia votat en contra.