Un espectacle del Porta Ferrada tira de Verkami

El compositor Rafael Subirachs busca 33.000 euros a través de micromecenatge per representar l'òpera 'Nabí'

El compositor Rafael Subirachs ha engegat una campanya de micromecenatge de 33.000 euros per representar al Festival Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols l'adaptació a l'òpera de l'obra en poesia de Josep Carner 'Nabí', que explica la història del profeta Jonàs. Es tracta, del "Segon Acte: En el mar", compost 'La tempesta; Cant IV. La balena i Cant V. La platja', interpretat un per un cor de mariners i dos solistes en els papers de Nabí i Jonàs, com a baríton i tenor, respectivament.

El finançament ha de servir per sufragar les despeses dels assajos i l'estrena de la part del cant, el cor de mariners, 24 cantants professionals i els dos solistes, Nabí i Jonàs. Fins aquest dilluns al migdia, la plataforma de micromecenatge Verkami ha recaptat 1.305 euros i deixa de termini 35 dies fins a assolir els 33.000 euros. Les aportacions poden anar des dels 10 euros fins als 3.000.

El Segon Acte consta de tres cants: 'La tempesta', 'La balena' i 'La platja'. En el primer, els mariners imprequen Iahvè perquè els estalviï de sacrificar Jonàs llençant-lo per la borda i després de no escoltar-los el llencen. Un cop alliberats de Jonàs, el mar es calma i poden prosseguir plàcidament el viatge. En el segon, mostra com Jonàs es troba dins el ventre d'una balena, que té l'aparença d'una barca bolcada, amb la quilla i les quadernes costellades al capdamunt. A l'estança s'hi entra pel forat de la bona i se'n surt per l'anus.

Pel que fa el tercer, es produeixi un nou gir de l'escena. Hi apareix una caseta d'on surt fum perquè algú hi fa una brasa. Mentrestant, es forma un núvol a l'horitzó per simbolitzar la procedència d'Occident. Finalment, Jonàs surt de l'interior de l'animal com si fos la llengua i la Veu de Iahvè retruny des del núvol que li ordena "Vés a Ninive" i Jonàs cau abatut abans de fugir a cavall, junt amb un vell que es trobava a la caseta.