La PAH protesta davant l'Ajuntament de Salt reclamant aigua pel bloc ocupat

Reclama que faci de mediador amb la companyia subministradora

Uns 50 membres de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) han entrat aquest matí a l'Ajuntament de Salt per protestar per la situació que viuen famílies del municipi que no poden pagar els rebuts i la companyia d'aigües els talla el subministrament. La plataforma remarca que l'abastament d'aigua és un dret universal i que no es pot negar a les persones en situació "d'extrema pobresa".

Per això, demanen al consistori que faci de mediador amb la companyia, a la vegada que critiquen que l'abastament estigui en mans d'una empresa majoritàriament de capital privat. També han lamentat que les fonts públiques continuïn tallades i alerten que intensificaran les protestes si l'ajuntament no ho solucioni

Una cinquantena de membres de la plataforma s'han concentrat aquest matí davant l'Ajuntament de Salt per protestar pels casos de famílies que veuen que se'ls talla el subministrament perquè no paguen els rebuts. La PAH ja va exposar aquest assumpte a l'alcalde, Jaume Torramadé, durant una trobada durant la qual -segons la PAH- es va comprometre a fer de mediador amb la companyia d'aigües. La plataforma encara no ha tingut cap notícia d'aquesta reunió i, per això, aquest matí ha tornat a protestar pel mateix fet.

A banda d'aquesta reclamació, la PAH també critica que a Salt es mantinguin les fonts públiques tancades. Segons la portaveu de la PAH, Marta Afuera, es fa per evitar que es visualitzi la situació de famílies que no tenen subministrament a casa i haurien d'anar a buscar amb garrafes aigua a les fonts per poder beure o rentar-se. "Aquesta situació tanca el cercle de la situació indigna que viuen aquestes famílies", ha criticat Afuera. A més, també han recordat que els problemes de subministrament també es pateixen al bloc ocupat per la PAH, que ha cedit a famílies sense casa.

Problemes per accedir a l'ajuntament

En un primer moment, dos agents de la policia local han impedit entrar a tots els membres que volien entrar una queixa a registre perquè, segons argumentaven, podien bloquejar el servei d'atenció al ciutadà per ser un grup tan nombrós. Després d'uns minuts de diàleg, els membres de la PAH han decidit saltar-se la prohibició i han entrat en bloc al consistori a crits de "Sí es pot" i demanat reunir-se amb l'alcalde. Com que el batlle no es trobava a l'edifici, ha estat el cap de gabinet qui ha atès a les representants de la plataforma.

Després de la reunió, la portaveu, Marta Afuera, ha assegurat que se'ls ha "acabat la paciència" i que si l'alcalde no convocava aviat la reunió intensificaran les protestes. Afuera també ha criticat que el subministrament d'aigua potable estigui en mans d'una empresa -Aigües de Girona, Salt i Sarrià de Ter- bàsicament de capital privat i que els ajuntaments hagin de destinar diners públics a pagar rebuts de gent que no pot fer-hi front. "Amb diners de tothom acabem pagant a una empresa privada que té beneficis i aquesta situació l'hem de capgirar", ha denunciat.

A més, ha recordat que encara estan esperant que l'alcalde aconsegueixi una reunió amb el banc dolent, el Sareb, per tal de fer pressió perquè posi a disposició del poble més habitatges per lloguer social. "Podem dir que la voluntat política va lenta i que encara no tenim notícies de cap de les reunions a què s'havia compromès l'alcalde", ha remarcat Afuera, que amenaça amb protestes setmanals fins que el consistori no convoqui aquestes reunions.