Els escoltes porten esperança a sis famílies afectades pel #FocEmpordà

"És meravellós veure com nois joves t'ajuden", diu un veí afectat

Ahir, la vuitantena d'escoltes van conèixer de la mà dels Bombers, els ADF i algunes de les famílies afectades com el foc de l'Empordà va arrasar aquest petit municipi de l'Alt Empordà. "Ens han explicat com va anar tot i així avui, sabíem què hi havia al darrere i estem més motivats per fer-ho", explica una de les escoltes, la Laura de 17 anys i procedent de Blanes. Es dóna la casualitat que alguns dels escoltes que han participat en aquesta jornada solidària ja van visitar aquesta zona tres dies després del foc de l'Empordà o es trobaven a la comarca quan van succeir els fets. "El nostre agrupament, l'Alverna de Tarragona, ens vam trobar amb l'incendi i creiem que calia tornar amb més persones per poder ajudar", comenta un altre dels escoltes, en Pau.

Durant tot el diumenge, els 84 escoltes han netejat els terrenys de sis famílies afectades pel foc, retirant arbres i arbustos calcinats, construint tanques, murs de pedra i fent recs. "Principalment la nostra voluntat era ajudar a les persones, les famílies ens han dit què necessitaven i, en segon lloc, la trobada ens serveix per conèixer a més gent que té les mateixes inquietuds que nosaltres", han explicat els dos joves participants.

Aquest acte ha estat organitzat per la comissió 'Ambienta't' de l'associació sense ànim de lucre Minyons Escoltes i Guies de Catalunya (MEG). "La comissió es va crear després dels focs qual alguns escoltes de les comarques gironines van fundar un grup al Facebook per unir esforços per ajudar als afectats", ha explicat una de les organitzadores de l'esdeveniment, la Laura Rabassa. "Encara hi ha molta feina per fer, hem anat venint grups durant la tardor i l'hivern. És necessari que s'hi posin més hores perquè hi ha molts de troncs cremats i el sotabosc que s'ha de retirar", ha explicat en Pau Maresma, un altre dels organitzadors.

"Francament és meravellós. Tot això ens ha deixat la moral per terra i veure com nois joves venen i t'ajuden desinteressadament és fantàstic. Això ens dona esperança de cara al futur", ha explicat en Xavier Bagué, un dels veïns de Capmany que va perdre la casa i el seu terreny arran de l'incendi. "A nosaltres se'ns va cremar la casa i tot el terreny, durant la tardor i hivern han vingut alguns grups d'escoltes a ajudar-nos per deixar el bosc net per a l'estiu", ha afegit. "Entre els veïns acostumàvem a avisar-nos si veiem incendis i el juliol passat semblava que era poca cosa però llavors el foc es va descontrolar, semblava que anava seguint el riu i l'autopista però després va girar el vent i es va tirar a sobre el municipi. Només ens va donar temps a agafar quatre coses de roba, els gossos i una mica de documentació. Les flames ens tallaven els camins. En aquell moment vam creure que no ens quedaria res", ha recordat Bagué.

"Els escoltes han estat els que més ens han ajudat. Tant pel que fa a treure tots els arbres cremats com donant 'carinyo' en aquests moments de necessitat crítica. Estem molt agraïts", ha assegurat un altre dels afectats pel foc i veí de Capmany, en Jose de la Rubia, al qual els joves han ajudat a netejar el seu terreny i fer un rec. "Jo no puc fer esforços perquè estic fotut del cor, tinc molts metres quadrats, sem va cremar la casa i vaig perdre tota la meva vida, tots els records. Menys mal que no varem perdre-hi la vida", ha explicat molt emocionat. Actualment en Jose viu amb la seva dona, el gendre, la filla i una nena de 2 anys en una caravana que van regalar-li. "No podem restaurar la casa, ens costaria uns 15.000 euros i no tenim els diners", ha assenyalat.

Els dos veïns han explicat que les set famílies del municipi afectades pel foc de l'Empordà van decidir crear una associació conjunta per poder gestionar millor les ajudes i fer més força. "La única ajuda econòmica que hem rebut va ser els diners que van recollir els veïns amb un concert solidari que es va fer a Capmany. Pel que fa a les administracions, la Generalitat, el govern estatal o l'ajuntament s'han buscat totes les excuses possibles per no ajudar-nos. A cap de les famílies afectades ens ha arribat res", ha lamentat.

Segons Bagué, alguns dels afectats han acabat "tant destrossats" que durant aquest any han marxat del poble. "Els altres continuem lluitant, tot és molt confús perquè tot i estar empadronats, pagar els impostos com l'IBI i tenir les cases dins del registre com a habitatges residencials, en el nou POUM de Capmany que encara no està aprovat sembla que no constem com immobles. Tot són excuses per dir que realment no hi vivíem i així no donar-nos cap diner", ha subratllat. Avui en dia, Bagué viu a casa dels seus pares perquè encara no ha pogut restaurar els seus terrenys.