El Palamós Terra de Mar estarà dedicat al salvament marítim

Se celebrarà el 13 i 14 de maig

El festival mariner Palamós Terra de Mar estarà dedicat enguany al salvament marítim, i comptarà amb la realització d’exercicis de rescat a la badia. L'activitat tindrà lloc el cap de setmana del 13 i 14 de maig, al port de Palamós. Dins les activitats que es duran a terme es destaca l’exercici d’auxili de nàufrags, que comptarà amb la participació d’embarcacions de diversos cossos d’emergència, i d’un helicòpter de rescat.

El Palamós Terra de Mar d’enguany també oferirà al públic participant la possibilitat de gaudir d’excursions marítimes pel litoral de Palamós, que es duran a terme amb tres embarcacions de passatge turístic.

El festival també permetrà visitar les diverses embarcacions participants com un pailebot, una goleta, un remolcador, dos vaixells de salvament, diverses patrulleres dels Mossos d’Esquadra del Servei Marítim de la Guàrdia Civil, així com barques de pesca del port de Palamós. El programa inclou activitats per a poder navegar amb vela lleugera, caiac i paddle surf; fer el tast de cuina marinera, participar en els jocs i tallers infantils, fer visites guiades al Museu de la Pesca i a l’Espai del Peix, o gaudir del mercat d’artesans.

L'organització del Palamós Terra de Mar ja ho té tot a punt per a la realització d'aquest destacat festival mariner de la Costa Brava, que tindrà lloc durant el cap de setmana, 13 i 14 de maig, al port de Palamós.

Aquesta nova edició serà dedicada al salvament marítim, amb la presència dels organismes oficials que hi són vinculats, així com dels cossos d’emergències i seguretat que disposen d’unitats marítimes, les quals es podran visitar durant tot el cap de setmana, així com les carpes d’auqests estaments ubicades al port.

Exercici de rescat amb embarcacions i un helicòpter

Algunes d’aquestes embarcacions i les seves tripulacions també participaran en un exercici de simulacre de salvament de nàufrags, que es durà a terme, dissabte al migdia, a la badia de Palamós i mot a prop del port i la platja Gran, per tal que sigui perfectament visible des d’aquests punts.

L’exercici d’auxili comptarà també amb la presència d’un helicòpter de la Sociedad de Salvamento y Seguridad Marítima, que depèn del Ministerio de Fomento. Aquesta serà la primera vegada que el Palamós Terra de Mar incorpora l’àmbit aeri en el seu programa, vinculat en aquest cas al rescat marítim.

Es tracta d’un aparell Helimer, amb base a Reus, que habitualment i durant l’any realitza exercicis d’entrenament d’aquestes característiques, diürns i nocturns, amb el suport de diverses embarcacions. La tripulació de l’aeronau està integrada per un pilot, un copilot, un rescatador i un operador de grua. Totes aquestes unitats i les seves tripulacions mostraran al públic assistent el procés de rescat d’una persona, la qual simularà estar accidentada i que es trobarà  localitzada en una embarcació fondejada a la badia.

Dins aquesta temàtica, cal destacar l’exhibició de navegació i perícia que es durà a terme amb el Bot de Salvament de Calafell, rèplica d’una embarcació de rescat de principi del segle passat. Els seus tripulants realitzaran espectaculars maniobres de bolcar i adrissar l’embarcació. Aquesta demostració tindrà lloc, a la dàrsena pesquera del port, el dissabte 13, a les 12 i a les 17 h, i diumenge 14, a les 12 h.

Navegacions pel litoral

Enguany el festival mariner Palamós Terra de Mar tornarà a oferir als seus visitants la possibilitat de fer recorreguts marítims pel litoral palamosí. Les rutes es faran en tres vaixells que oferiran itineraris diferents, amb una durada de 45 minuts cadascun que permetran descobrir els espais més emblemàtics de la costa: el port de Palamós, la badia, el castell de Sant Esteve, cala Margarida, S'Alguer o Castell.

Visites a les embarcacions participants

A banda tots els assistents tindran l’oportunitat de poder visitar les diverses embarcacions participants. És el cas del pailebot Santa Eulàlia, del Museu Marítim de Barcelona, construït l'any 1918 a Alacant. Es tracta d’un vaixell totalment de fusta, de 34 metres d'eslora, tres pals i aparellat a vela.

Al seu costat també hi haurà la Goleta Äran. Construïda al Mar del Nord el 1903, i dedicada originàriament al transport de cabotatge. Actualment, aquest veler té la seva base al port de Palamós, com també la té el remolcador Olga Q dedicat al suport en les maniobres dels grans vaixells dins del port i que també es podrà visitar.

També seran visitables els vaixells de salvament Punta Mayor, de 60 metres d’eslora, i l’embarcació Salvamar Sirius , ambdós de la Direcció General de la Marina Mercant i dedicats a tasques de rescat. O bé el vaixell dels Mossos d’Esquadra, Cap de Creus; i les patrulleres de vigilància Río Francolí i Río Guadalquivir del Servei Marítim de la Guàrdia Civil.

Finalment cal destacar l’accés del públic per a poder veure la barca de pesca d’arrossegament Estrella del Sur III del port de Palamós especialitzada en la pesca de la gamba i embarcació de pescaturisme, així com les Barques del Peix, Gacela i Estrella Polar , dues embarcacions de pesca construïdes amb fusta que formen part de les col·leccions del Museu de la Pesca.

Més activitats

L'activitat del Palamós Terra de Mar es complementarà amb la possibilitat de participar en la iniciació a la navegació a vela lleugera, amb caiac i paddle surf; poder fer el tast de cuina marinera, a càrrec dels pescadors locals, o bé participar en els jocs i tallers infantils.

També es faran visites guiades al Museu de la Pesca i l'Espai del Peix; i un any més s'organitzarà el mercat d’artesans ubicat al port. El dia 14 al matí es durà a terme la tradicional travessa popular de natació a la badia.

La polsera del festival

Per a poder accedir a qualsevol de les activitats que inclou el Palamós Terra de Mar caldrà mostrar la polsera del festival mariner que es podrà adquirir als dos punts d’informació ubicats al port o bé a: tickets.museudelapesca.com. El preu de la polsera és de 6 euros, excepte per als menors de 2 anys per als quals l’accés a les activitats és gratuït (acompanyat d’un adult amb polsera).