Els efectes de la inflació damunt la classe treballadora -sobretot, l'alça dels aliments- i, per contra, l'increment de beneficis a les empreses, marcaran aquest Primer de Maig a Girona. A la ciutat, la convocatòria de la manifestació organitzada per CCOO i UGT és a les dotze del migdia a la plaça Independència.
La secretària general de CCOO a les comarques gironines, Belén López, fa una crida a sortir al carrer i protestar contra "la pèrdua de poder adquisitiu a marxes forçades" que pateix la ciutadania, i que per altra banda, deixa "beneficis ingents" a les empreses.
López critica que, mentre per una banda, tot i tenir feina, a la gent li costi arribar a finals de mes, per l'altra, els empresaris "cada vegada acumulen més". Perquè l'augment dels preus, "en el 86% dels casos, es deu a la voluntat de tenir més beneficis" i no respon a factors externs. Per això, CCOO i UGT reclamen que es posi un topall a l'alça dels productes -tenint en compte que les rebaixes de l'IVA "no han servit"- i que, sobretot, les patronals reverteixin els seus guanys a les plantilles.
"És aquest principi tant burgès i classista de pensar que, si jo vaig bé, tota la resta del món va bé; i per tant, no reparteixo res", critica el secretari general de la UGT a la demarcació, Maxi Rica. Els dos sindicats asseguren que la situació, de fet, ja suposa un "conflicte de classe" i, per això, asseguren que seran ferms en la negociació dels convenis col·lectius. Ja avancen que no acceptaran cap increment salarial que, en realitat, acabi quedant-se per sota de l'encariment de la vida i que, "suposi pèrdua de poder adquisitiu", diu López.
En paral·lel, tant CCOO com la UGT subratllen que aquest 1 de Maig també ha de servir per "reivindicar" el paper dels sindicats. Posen com a exemple, entre d'altres, haver aconseguit tirar endavant la 'llei rider' o l'augment del salari mínim interprofessional. "Afrontem directament els problemes als sectors més precaritzats per trobar-los una sortida", subratlla Maxi Rica.
Comentaris "misògins"
En el cas de comarques gironines, els dos sindicats sí que lamenten que hi ha convenis que porten massa temps "encallats". En concret, el del metall i el del comerç. "Afecten al voltant de 100.000 treballadors de la província, i s'estan negociant amb moltes dificultats", critica Belén López. I en el cas del segon, els dos sindicats també han aprofitat aquest 1 de Maig per denunciar públicament que, durant l'últim dia negociació, part de la patronal va fer comentaris "misògins", que van portar tant CCOO com la UGT a aixecar-se de la taula.
L'origen, expliquen els sindicats, va ser el permís de lactància. En aquest punt hi va haver discrepàncies i, a partir d'aquí, la situació va anar pujant de to. "Es va culpar la dona dels problemes que té el petit comerç, dient que sembla que no vulgui treballar", critica Rica.
"Aquests comentaris ja han d'estar superats, no pot ser que s'asseguin a negociar amb aquesta mentalitat", hi afegeix. "Allò que és clar és que no es pot culpabilitzar un sector feminitzat, i a més, amb les extensions d'horari que té aquest sector", afirma per la seva banda la secretària de CCOO.
Concentració davant la Seguretat Social
Per escalfar motors de cara a la manifestació de dilluns, amb motiu del Dia Internacional de la Seguretat i Salut en el Treball, els sindicats s'han concentrat davant la seu de la Seguretat Social a Girona. Aquí, han llegit un manifest on critiquen que les mútues actuïn "clarament amb interessos empresarials" i qualifiquin com a malaltia comuna les baixes, "quan haurien de ser accident laboral o malaltia professional".
Per això, CCOO i UGT reclamen que sigui la sanitat pública qui ho avaluï. I en paral·lel, també denuncien que els serveis de la Seguretat Social a la ciutat estan "del tot bloquejats". "En aquests moments hi ha 669 expedients pendents de resoldre per part de la Seguretat Social, en relació a si una malaltia és d'origen professional o comuna; hi ha una gran infravaloració de les malalties laborals", critica Belén López.
Per això, els dos sindicats reclamen que s'incrementi la plantilla de l'INSS a Girona, que la valoració de les malalties la faci la sanitat pública, i que la Seguretat Social també faci actuacions d'ofici, "perquè sinó el treballador queda completament desemparat". "Durant l'any passat, perquè us en feu una idea, tan sols se'n van fer sis", assegura la secretària general de CCOO a la demarcació.