Peralada treu, després de 80 anys, el Sant Crist Negre per invocar la pluja

Un dels Portadors assegura que ningú del poble recorda haver viscut abans la tradició

La falta de pluges i la situació de sequera que viu Catalunya ha fet que diverses poblacions hagin recuperat processons que invoquen aquest fenomen meteorològic. Peralada (Alt Empordà) n'és una. La població treu habitualment al carrer el Sant Crist Negre per la processó des Dolors, coincidint amb la Setmana Santa però, com a mínim, feia 80 anys que no es feia aquesta cerimònia per demanar aigua.

Després de mesos sense ni un bri de pluja, just una hora abans de l'acte han caigut quatre gotes. Un dels membres de l'entitat Portadors del Sant Crist Negre, Joan Bigas, explica que els ha arribat que es va celebrar per darrera vegada als anys 40 però no queda ningú al poble que ho recordi.

L'origen d'aquesta imatge que es venera a l'església parroquial del municipi data del 975 i es recull en una llegenda escrita en un pergamí custodiat per les monges agustines que antigament vivien al municipi i que, oralment, es va transmetre de pares a fills.

La llegenda recull que el 17 de desembre d'aquell any, un veí que anava a treballar va trobar-se als afores del poble un carro tirat per un animal sense cap persona que el guiés i que, de sobte, es va aturar davant seu. L'home es va estranger i va mirar què duia. Aleshores, va veure la imatge d'un Sant Crist.

Al llarg de la història, la imatge ha sortit en processó en diverses ocasions per demanar ajut en casos de desastres i per demanar fenòmens meteorològics i agrícoles favorables.

De fet, la primera processó es va fer només uns anys després de la troballa l'any 987 quan, en un episodi de sequera, es va treure el crist i va ploure "la primera nit". Després, es va repetir els anys 1006; el 1054; el 1285; el 1411; el 1553; el 1671; el 1693; el 1727 i el 1816, segons consta a la documentació.

L'últim cop als anys 40

El que no se sap, però és quina va ser la darrere vegada que el Sant Crist Negre va sortir en processó però, com a mínim, no hi feia des de fa 80 anys. "Creiem que va ser als anys 30 o 40", explica Bigas. Però, de fet, no queda ningú al poble que ho recordi. I com que no en queden testimonis directes, els organitzadors han hagut d'idear el recorregut, que ha passat pel centre històric fins arribar a la creu del relliquell. En total, 1,2 quilòmetres de recorregut que han fet acompanyats de més de 200 persones.

L'acte ha començat poc després de dos quarts de nou del vespre a l'església de Sant Martí, on el mossèn ha llegit unes paraules evocant la importància de l'aigua. Tot seguit, els portadors han agafat el Sant Crist i han començat el seguici, que ha fet una primera parada a l'església del Carme. Allà hi ha cantat la coral del poble i els feligresos que han acompanyat la processó els han acompanyat amb espelmes.

Bigas assegura que es tracta d'un acte "de fe" i que si no funciona tampoc han molestat ningú. De fet, només una hora abans de l'acte i després de setmanes sense veure aigua, han caigut quatre gotes.

Una zona eminentment agrícola

La població i la seva àrea propera es troba en nivell d'excepcionalitat, el que obliga a restriccions perquè depenen de l'aigua del curs del Fluvià-Muga. Les poblacions de l'entorn estan en nivells d'alerta i depenen o bé de l'aigua de pluja o del pantà de Darnius i Boadella. De fet, Bigas remarca que, a més de tractar-se d'un municipi eminentment agrícola, moltes poblacions depenen directament de l'aigua de Peralada. "Si això no s'arregla, no sé què passarà", alerta Bigas.

Més municipis pregant per l'aigua

El cas de Peralada no és excepcional. Fa unes setmanes els monjos de Montserrat resen per invocar la pluja i fan ofrenes a la Moreneta. A Perpinyà, a mitjans de març es va fer una processó per demanar a Sant Galdric que s'acabés la sequera i el Bisbe de Solsona va presidir una missa a finals de març a Espunyola amb la mateixa finalitat.