El jurat popular declara culpable l'acusat del crim de Puigcerdà

Lescov va torturar i matar un paleta per robar-li diners

El jurat popular ha declarat culpable d'assassinat agreujat i robatori violent Stepan Lescov, l'acusat de torturar i matar un paleta a Puigcerdà (Cerdanya) per robar-li diners la nit del 31 de gener del 2020. Per unanimitat, el jurat conclou que el processat va atacar la víctima a traïció i que no va tenir cap possibilitat de defensar-se.

El veredicte també recull que es va acarnissar amb el paleta infringint-li un patiment innecessari quan li va clavar una pallissa i li va fer cremades abans d'escanyar-lo fins a la mort. Li aprecien l'atenuant d'embriaguesa. En relació al segon processat, que és seu cosí i s'enfrontava a una acusació d'encobriment, el jurat ha resolt que no el va ajudar a fugir sabent que havia matat una persona i ha quedat absolt.

Després de la lectura del veredicte, el magistrat-president ha dissolt el tribunal del jurat. El fiscal Víctor Pillado ha demanat que imposin 27 anys presó a Lescov. L'acusació particular s'hi ha adherit. La defensa, encapçalada pel lletrat Joan Planella, ha sol·licitat la pena mínima.

El veredicte que ha declarat l'acusat culpable de tots els delictes dels quals l'acusaven. El jurat ha considerat provat que la tarda-vespre del 31 de gener l'acusat i la víctima van estar consumint alcohol plegats a diferents locals de Puigcerdà i va ser aleshores quan va descobrir que el paleta havia cobrat recentment una "quantitat important" de diners i va decidir apoderar-se'n.

Per això, quan ja havien acabat la festa i el paleta era a casa seva a un habitatge semiabandonat als afores de la població, Stepan Lescov va anar fins al domicili, hi va entrar saltant un tancat i va accedir a l'habitació on hi havia la víctima rebentant una porta. Eren cap a dos quarts d'onze de la nit. Segons el veredicte, el paleta només va tenir temps de fer una trucada al telèfon d'emergències 112 però estava tan afectat pel consum d'alcohol (2,77 en sang) que no va poder fer-se entendre gaire.

El jurat conclou que la víctima no va tenir cap possibilitat de defensar-se quan l'acusat el va atacar, deixant-lo en un estat "d'inconsciència" clavant-li una pallissa amb un pal amb punta metàl·lica i, també, a cops de puny i puntades de peu.

A més, el veredicte també declara provat que es va acarnissar amb el paleta infringint-li un "patiment innecessari" abans d'escanyar-lo fins a la mort. El jurat ha remarcat que, segons l'autòpsia, la víctima tenia cremades segurament fetes amb un cigarret a diferents parts del cos i que, com a resultat de l'atac, li va fracturar la mandíbula i li va fer saltar dents. Uns "signes de brutalitat" i unes "lesions innecessàries" que, segons ha resolt el jurat, no estaven relacionades amb l'objectiu final de matar-lo.

El jurat ha apreciat a Lescov un atenuant d'embriaguesa perquè conclou que tenia les capacitats volitives i cognitives afectades "lleugerament" per la quantitat d'alcohol que va estar consumint aquell dia.

El presumpte encobridor, absolt

El veredicte ha declarat no culpable del cosí de l'assassí, que s'enfrontava a una acusació per encobriment. Segons el jurat, i per cinc vots a quatre, no s'ha demostrat que, quan el va anar a buscar a Puigcerdà després del crim i el va acollir a casa seva a Girona fins que els Mossos d'Esquadra el van detenir, sabés que havia matat algú. Per això, ha quedat absolt, tal com sol·licitava l'advocat de la defensa Carles Monguilod.

El fiscal ha demanat per a Lescov una condemna de 27 anys (3 menys que els que sol·licitava inicialment abans que li apreciessin l'atenuat d'embriaguesa) i l'acusació particular, en nom de la família de la víctima, s'hi ha adherit. Les acusacions també sol·liciten l'expulsió del país del processat, que és d'origen moldau, un cop complertes tres quartes parts de la condemna o quan accedeixi a la llibertat condicional.