Mig miler de persones es manifesten a Girona en defensa dels convenis col·lectius

Es mantindran les mobilitzacions fins que es resolguin totes les negociacions

Per no coincidir amb dues altres protestes que es realitzaven aquesta tarda a Girona, els organitzadors de la manifestació han decidit canviar el recorregut de la marxa i travessar la ciutat per alguns dels carrers més cèntrics. La manifestació, encapçalada per una pancarta on es podia llegir 'Pels nostres drets! Volem el nostre conveni!', ha aplegat fins a 1.500 persones segons els sindicats i unes 300 segons la policia local.

La marxa ha començat al voltant de les set de la tarda a la plaça Independència de Girona i durant una hora ha recorregut el carrer Santa Clara, creuant el Pont de Pedra fins arribar a la plaça del Vi. Allà, els sindicats ha llegit diversos manifestos en defensa de la negociació col·lectiva i els convenis sectorials.

Aquesta protesta estava emmarcada en la 'Jornada de lluita del 23-M'. Durant tot aquest dijous, els sindicats han realitzat tota mena de concentracions i actes diversos arreu de les comarques gironines per demanar el desbloqueig dels convenis. Una jornada de lluita que, segons els sindicats, ha funcionat "molt bé". "Hem fet una marxa silenciosa, concentracions davant de les empreses de neteja, davant de la seu de la Generalitat, a Asetrans, a l'edifici de la FOEG, una protesta de 'zombies' i una assemblea del sector dels metalls. Això demostra que el sindicat continua viu", ha explicat el secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte.

"No permetrem la desaparició dels convenis col·lectius"

Des del sindicats critiquen que la patronal està "jugant" a no renovar els convenis i les empreses "aprofiten aquesta ocasió" per baixar els salaris. "Els convenis són bons per a la competitivitat de les empreses, la seva estabilitat. Si es continua amb aquesta actitud només aconseguirem l'empobriment general de la població i hi perdrem tots, tant els treballadors com les empreses", ha assegurat Compte. En principi, a les comarques gironines, el bloqueig dels convenis col·lectius afecta sobretot als sectors de la pastisseria, les fruites i verdures, els transport de mercaderies, logística, derivats del ciment i part de la sanitat. "Si no aconseguim que les negociacions arribin a bon port suposarà que decaiguin tots els drets aconseguits, els treballadors que no tinguin cap altre conveni es regiran per l'Estatut dels treballadors i cobraran el salari mínim interprofessional de 645 euros", ha alertat el secretari general de CCOO a Girona.

Davant d'aquesta possible situació, des de CCOO i UGT asseguren que no "deixaran de lluitar" fins que les negociacions pels convenis es resolguin. Una mostra d'això eren els lemes que es podien sentir aquesta tarda durant la manifestació tals com 'Ni un sol treballador sense conveni', ' Què farem, què farem, lluitarem, lluitarem!' o 'PP i CiU se'ns acaba la paciència', entre d'altres.

Mobilitzacions "sostingudes"

Una de les principals crítiques dels manifestants ha estat la reforma laboral. Segons els sindicats, aquesta normativa ha suposat la destrucció de 100.000 llocs de treball arreu de Catalunya en només un any i podria suposar que a finals d'aquest 2013 hagin desaparegut el 50% dels convenis negociats a Catalunya. "Els convenis col·lectius no són una simple llei que es deroga i prou són l'eina amb la qual els treballadors hem aconseguit les millores de condicions de treball més importants en els darrers 30 anys", exclamava un dels assistents que s'ha encarregat de llegir el manifest final.

En aquest sentit, els manifestants han demanat a la Generalitat de Catalunya que "pel bé del país" es faci un marc català de relacions laborals i que s'encarregui de "dialogar o fer de mediadora" entre la patronal, els treballadors i els sindicats. "Cal que s'impliqui la Generalitat perquè gestioni els mitjans necessaris per trobar una solució, un marc català d'aquestes característiques seria la columna vertebral del benestar dels ciutadans", ha apuntat la secretària general d'UGT a Girona, Dolors Bassa.

Tant CCOO com UGT han assegurat que tenen previst fer noves mobilitzacions, vagues o protestes fins que es resolgui aquesta problemàtica."El 8 de juliol prop de 800.000 treballadors es poden quedar sense un conveni però a l'octubre i el desembre se'ls hi acaba a altres persones", ha explicat Bassa. Per aquest motiu, els sindicats mantindran "mobilitzacions sostingudes" fins aconseguir el seu objectiu final. "L'acte d'avui era per donar a conèixer els conflictes que està provocant la reforma laboral, fer veure a la gent el problema que hi ha i perquè mitjançant la pressió s'aconseguís desencallar algun conveni. Això ara ja ho hem aconseguint però cal mostrar a la gent que només lluitant podrem seguir endavant", ha conclòs Bassa.