Retiren els càrrecs a onze dels 35 acusats pels aldarulls del 'botellón'

Les defenses demanen l'absolució per a la resta d'encausats

El judici a 35 joves acusats de desordres públics, atemptat a agents de l'autoritat i danys ha entrat a la recta final amb les conclusions definitives. Els joves s'enfronten a penes de presó per uns fets que van passar fa set anys després de la celebració d'un 'botellón' improvisat a Girona, el març del 2006. Se'ls acusa de llençar objectes contra els Mossos d'Esquadra, cremar contenidors, causar destrosses a l'edifici de la subdelegació o trencar vidres d'aparadors.

Aquest dijous, en el moment de fer les conclusions, la fiscal ha retirat la imputació per a onze dels 35 encausats. Aquests onze joves han abandonat immediatament la sala on s'estava celebrant el judici. Es tracta d'onze joves acusats de causar desordres públics i als quals la fiscalia demanava penes de dos anys de presó.

Precisament, es tracta dels onze joves que va detenir la Policia Local de Girona dues hores després dels aldarulls al bar la Placeta, al Barri Vell. Durant el judici, alguns dels agents de la policia local citats a declarar pel jutge van assegurar que era "impossible" poder determinar què va fer cadascun dels acusats i que a l'atestat van recollir una explicació general del fets.

La fiscalia demanava inicialment penes de presó d'entre dos i deu anys per als imputats. Un cop fetes les conclusions, el ministeri públic ha rebaixat les penes a què s'afronten els 24 joves que continuen imputats, que ara s'afronten a penes d'entre dos i sis anys.

Per la seva banda, l'advocada de la Generalitat ha demanat que s'apliqui a la resta d'imputats un atenuant per dilacions indegudes, ja que el cas ha tardat set anys en arribar a judici. Això rebaixaria substancialment les penes que demanava als 24 encausats per desordres públics i atemptats a agents de l'autoritat.

Pel que fa a les defenses, han mantingut que tots els encausats han de ser absolts. Els lletrats han argumentat que algunes detencions es van fer dues hores després del 'botellón' i consideren que no era possible definir què va fer cadascun dels implicats.

Un dels advocats dels imputats, Joaquim Bech de Careda, ha lamentat que els fets s'hagin jutjat set anys més tard per acabar retirant les acusacions d'onze dels 35 detinguts. "Ha quedat clar que l'Estat el que no vol és que la gent jove dediqui les places a un acte de lleure perquè té por del moviment lliure de les persones", ha manifestat l'advocat. Bech de Careda ha reconegut que estan "indignats" per com s'ha intruït el cas i ha denunciat que hi ha hagut tres períodes de nou mesos durant els quals el jutjat "no ha fet res".