Els 35 acusats dels disturbis durant el 'botellón' de Girona, a judici set anys després

Els joves s'enfronten a penes de fins a 10 anys de presó · Han negat els fets

El jutjat penal 2 de Girona jutja 35 joves acusats de delictes de desordres públics, atemptat a agents de l'autoritat i danys pels disturbis que hi va haver després d'un 'botellón' a Girona el març de l'any 2006. Els joves s'enfronten a penes d'entre 2 i 10 anys de presó acusats de trencar vidres i aparadors, cremar contenidors o llançar objectes contra els Mossos d'Esquadra.

El cas ha trigat set anys a arribar a judici, per això els advocats que defensen els acusats -en total 23 lletrats- demanen que els absolguin perquè el cas ha prescrit. El judici s'ha hagut de fer la sala de vistes per a jurats populars del Palau de Justícia perquè hi poguessin cabre tots els acusats i els seus advocats.

Els acusats han negat els fets. Part dels joves, que han declarat durant la primera jornada del judici, han assegurat que ni van cremar contenidors, ni van llançar ampolles o pedres contra els agents ni van trencar aparadors de botigues. Alguns d'ells inclús han afirmat que ni tan sols van ser al lloc on es van produir els desordres.

Els fets

El 24 de març del 2006 la convocatòria a un 'botellón' multitudinari per protestar contra la intenció de prohibir el consum d'alcohol al carrer va acabar amb aparadors de botigues trencats, contenidors bolcats, deixalles cremades i alguns agents dels Mossos d'Esquadra que van rebre una pluja d'ampolles i pedres. La policia va detenir 37 joves, alguns d'ells menors d'edat, com a autors dels disturbis.

Set anys després, el cas ha arribat a judici. Aquest dijous, en la primera jornada del judici, han declarat la meitat dels acusats. En total, a la banqueta dels acusats hi ha 35 joves que en el moments dels fets tenien uns 20 anys. "Han passat molts anys i tots els acusats porten anys arrossegant aquest pes", ha afirmat un dels lletrats de la defensa, Benet Salellas.

Els joves que han declarat aquest dijous davant la titular del jutjat penal 2 de Girona han negat els fets. Bona part dels joves detinguts, una desena, asseguren que estaven prenent alguna cosa tranquil·lament a l'exterior d'un bar del carrer de la Força quan els Mossos d'Esquadra van arribar de cop i els van detenir. "Va ser com una emboscada, van detenir a qui els va semblar", ha afirmat un dels acusats.

Aquests joves han explicat que ni tan sols estaven davant la subdelegació del govern espanyol, on van començar els disturbis. Alguns d'ells sabien que hi havia la convocatòria de 'botellón' a la Copa i van intentar apropar-se a la zona però, asseguren, quan van veure que hi havia policia blindant l'accés i que hi podria haver problemes van marxar.

Un altre dels acusats, per exemple, ha explicat que va anar a sopar amb la seva xicota i quan intentaven tornar cap a casa es van trobar amb tots els carrer tallats pels agents. "Estàvem desesperats per marxar i al final vaig moure un contenidor per poder passar, però ni en vaig bolcar ni en vaig cremar", ha explicat.

Un altre dels processats -que actualment viu a Londres i ha hagut de viatjar especialment per al judici- ha explicat que aquella nit va anar a sopar amb uns amics i ni tan sols va ser a la zona dels disturbis.

Els que sí que hi van ser han explicat que d'entrada hi havia gent tocant instruments, alguns bevent i que l'ambient era "festiu". "Era ambient de festa i quan vam veure que algú tirava un contenidor a terra ja vam marxar perquè pensàvem que hi podia haver problemes", ha explicat un altre acusat.

Tot els que han declarat han assegurat que no van llançar cap ampolla ni pedra contra agents, que no van cremar contenidors i tampoc van trencar aparadors.

Fins a 10 anys de presó

La fiscalia demana que condemnin els joves a penes d'entre 2 i 10 anys de presó per delictes de desordres púbics, atemptat a agents de l'autoritat i danys. Una pena "desproporcionada" per als lletrats de la defensa, que també han demanat que absolguin els acusats perquè consideren que el cas ha prescrit després de tants anys.

Segons la fiscal, els joves van arrancar de soca-rel senyals de trànsit i les van llançar contra els vidres d'una sucursal de 'la Caixa', van trencar l'aparador d'una botiga, van bolcar i cremar contenidors, van llançar pedres contra agents i contra cotxes policials i van colpejar la porta de la subdelegació del govern. En total, els desperfectes causats eren de menys de 2.000 euros.

El judici del penal 2 de Girona amb 35 acusats i 23 lletrats s'ha hagut de fer a la sala de vistes previstes per a jurats populars que hi ha al nou Palau de Justícia de Girona perquè sinó no hi cabien.

Està previst que el judici continuï demà amb la declaració de més acusats. Les sessions del judici es reprendran dimarts que ve i, segons el guió, acabarà divendres amb les conclusions i els informes finals.