La prova d'alertes a mòbils per emergències greus del dia 27 començarà a les 11h

El test també se celebrarà a la Catalunya Central

La delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, i la directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany, han comparegut aquest matí en roda de premsa a la Delegació del Govern a Girona per presentar la prova del sistema d’alertes de protecció civil a telèfons mòbils que es durà a terme el dia 27 d’abril a Girona i Catalunya Central.

La prova tindrà lloc a partir de les 11:00h i es durà a terme a la vegueria de Girona i també a la Catalunya Central la tercera de les quatre proves que es realitzaran a tot el territori català per donar a conèixer entre la ciutadania el sistema d’alertes de protecció civil a la població. El missatge que es rep no es tracta d’un SMS, és un missatge emergent de text acompanyat d’un so molt estrident que no finalitza fins que l’usuari prem una tecla.

El missatge que es distribuirà el dia 27 indicarà que és un missatge de prova per difondre aquest sistema de missatgeria. Ja s’han realitzat proves a Lleida, Alt Pirineu i Aran (28 de febrer) i a Tarragona, Terres de l’Ebre i Penedès (12 d’abril).

En la prova del 12 d’abril, gràcies a l’enquesta desenvolupada per Protecció Civil es va poder detectar una anomalia greu en la recepció dels mòbils de vàries companyies. Protecció Civil de la Generalitat va posar-ho en coneixement del Ministeri de l’Interior i va demanar que esbrinés què havia passat i s’hi posés solució. L’endemà el Ministeri va informar que havia localitzat l’errada i s’havia solucionat.

El sistema està en marxa a Catalunya des de l’1 de febrer, quan la Generalitat va assumir-ne la competència un cop l’Estat va acabar el desenvolupament tecnològic de l’eina que permet enviar un missatge a tots els telèfons mòbils que es trobin en una zona concreta.

El sistema és molt útil ja que permet una difusió massiva en un espai molt curt de temps. La tecnologia en la que es basa és coneguda com a cell broadcast i permet enviar aquest missatge a tots els mòbils que es trobin en l’àrea de cobertura de determinades antenes que es seleccionen en funció d’on es vol alertar la població.

Per tant, el dia 27 d’abril, tots els telèfons mòbils intel·ligents que es trobin a la vegueria de Girona i la Catalunya Central rebran aquest missatge, que s’enviarà en català, castellà i anglès. També el rebran, doncs, els telèfons que en la franja horària d’enviament del missatge, passin per aquest territori, encara que sigui de pas (per exemple, un viatger per carretera o tren que travessi Girona camí d’un altre territori).