Setze entitats de Girona es queixen al síndic per l'ordenança de Civilitat

Denuncien que la norma vulnera drets i llibertats individuals

Setze entitats de la ciutat de Girona han presentat una queixa davant del Síndic de Greuges de Catalunya perquè consideren que la nova ordenança de Civilitat és "coercitiva". Les entitats han demanat a una representant del síndic que faci de mediadora amb el consistori per aconseguir proposar noves alternatives a la norma.

Aquestes entitats consideren que l'ordenança vulnera drets i llibertats individuals i perjudica col·lectius que fan ús de l'espai públic. A més, alerten que la policia pot actuar de manera "discrecional" a l'hora de multar perquè alguns punts de la norma tenen un articulat "genèric" que cada agent pot interpretar a la seva manera.

Membres d'algunes de les entitats que han presentat la queixa s'han trobat aquest dimecres amb una representant del Síndic de Greuges per entregar-li en mà la queixa conjunta i exposar-li els motius. Les associacions consideren que la normativa -que va entrar en vigor al novembre del 2012- restringeix l'ús de l'espai públic a la ciutat i vulnera drets i llibertats individuals.

Davant d'aquesta situació, les entitats han demanat empara al síndic per tal que impulsi les mesures que tingui al seu abast per denunciar la situació i proposi vies de solució. La representant del síndic els ha assegurat que rebran una resposta per escrit a la seva queixa.

Les entitats consideren que la normativa no es va consensuar amb la societat i que ha estat el govern municipal, només amb el suport del PPC, qui va aprovar el text que "té una clara intencionalitat política i una voluntat inequívoca de control social", segons alerten aquestes entitats. En aquest sentit, les associacions han criticat que l'equip de govern decidís impulsar l'ordenança sense que a la ciutat hi haguessin "problemes destacables" en el camp de la convivència veïnal i l'ús dels espais públics, ni tampoc una "demanda ciutadana generalitzada" sobre la necessitat de regular aquests aspectes.

Segons el portaveu del casal independentista El Forn, Biel de Montserrat, l'ordenança permet una "alta discrecionalitat" al govern municipal a l'hora d'autoritzar els actes al carrer i, en canvi, grups empresarials i promotors privats que poden aportar recursos "tinguin més facilitats". A més, De Montserrat ha afegit que alguns articles tenen un redactat "molt genèric" que deixa marge d'interpretació i que, per tant, cada agent de la policia pot actuar amb "discrecionalitat" a l'hora de sancionar. "Es diu que no es permetran conductes inadequades als parcs però això és molt genèric, dependrà de qui ho jutgi", ha manifestat. Les entitats també denuncien que pràctiques com menjar, beure o jugar al carrer siguin "perseguides" per l'ordenança.

Un altre dels portaveus de l'associació Traseünts, Sergi Yánes, ha lamentat que amb l'ordenança es "criminalitzen" determinats col·lectius com els joves o les persones sense recursos.

Les associacions que han signat la queixa són l'AEiG Joan Pons; AEiG Pare Claret; AEiG Sant Narcís; AEiG Vista Alegre; Arran; Associació ITZAdansa Girona; Associació Kerunta; Ateneu 24 de Juny; Ateneu Juvenil, Cultural i Naturalista de Girona; Brot Bord; Casal Independentista El Forn; Chat Noir Club; Claudia Mystic Dance; Col·lectiu Transeünts; QRambla i ReSitua't.