Més de 31.000 treballadors poden quedar-se sense conveni col·lectiu al juliol

CCOO i UGT han preparat diverses mobilitzacions per denunciar-ho

CCOO i UGT han alertat que 31.167 treballadors gironins poden quedar-se sense conveni col·lectiu a partir del 7 de juliol. Segons han detallat, la reforma laboral estableix que, un cop caduca un conveni col·lectiu, s'obre un període màxim de negociació d'un any i, si no hi ha acord, el conveni queda derogat.

Llavors, els empleats es regeixen per l'estatut dels treballadors, és a dir, perden els drets laborals pactats com a sector. Els sindicats alerten que això és un "clar retrocés" que genera pèrdua de drets laborals i abaixada de sous. Per això, han preparat mobilitzacions per dijous per denunciar la situació i demanar a les patronals que no "bloquegin" els convenis.

Els sindicats han convocat un seguit de mobilitzacions per dijous per posar de relleu la importància de mantenir la negociació col·lectiva. Els actes començaran a primera hora del matí amb una marxa lenta per la carretera Barcelona de la capital gironina. Després, es traslladaran a la seu de l'Asetrans -la patronal gironina del transport de mercaderies i passatgers per carretera- on hi faran una concentració, ja que el conveni del transport és un dels que pot quedar sense efecte a partir del 7 de juliol. Aquest sector ocupa 6.637 treballadors a la demarcació. Al migdia està prevista una altra convocatòria de protesta a les portes de la FOEG i per al vespre, a les set, una manifestació que partirà de la plaça Independència.

Els sindicats han cridat a la mobilització tots els treballadors que veuen amenaçats els seus convenis i, tot i que han donat cobertura a aquells que vulguin fer vaga, han indicat que aquest no és l'objectiu de la "jornada de lluita". La secretària general de la UGT, Dolors Bassa, ha detallat que ara són més de 31.000 treballadors que poden quedar sense cobertura d'un conveni col·lectiu a partir del juliol, el que suposa un 16% del total dels afiliats a la seguretat social que tenen conveni. Ara bé, ha alertat que la situació es pot repetir a final d'any ja que hi ha tres convenis més d'àmbit provincial que esgoten l'any de negociació (anomenat ultraactivitat) el 31 de desembre, com és el cas del de les funeràries.

El secretari general de CCOO a Girona, Bartomeu Compte, ha denunciat que algunes patronals s'estan "aprofitant" dels canvis introduïts per la reforma laboral que el govern espanyol va aprovar el juliol passat. En el cas de la negociació col·lectiva, abans de la reforma no hi havia un temps concret per a negociar els nous convenis col·lectius. De fet, mentre no s'aprovava el nou, hi havia una pròrroga de l'anterior. "La pròrroga forçosa era una garantia que es mantenia el conveni i les seves condicions", ha destacat Compte.

Ara, en canvi, s'estableix un període de negociació d'un any i, si no hi ha acord entre treballadors i patronals, es deroga el conveni col·lectiu. En aquests casos, els treballadors del sector passen a regir-se o bé per un conveni d'àmbit estatal -que segons els sindicats acostumen a ser menys avantatjosos que els d'àmbit català o gironí- o bé pel règim de l'estatut dels treballadors, perdent els drets que tenien reconeguts com a sector. "Això pot fer que el salari mínim d'alguns treballadors sigui de 645 euros, el que marca l'estatut dels treballadors", ha explicat la secretària general de la UGT, Dolors Bassa.