Ripoll retorna als orígens de la pagesia

El municipi celebra la Festa de la Llana i el Casament a Pagès

Ripoll s'ha omplert de gom a gom un any més per celebrar una de les jornades més populars, reconeguda com a festa d'interès turístic nacional, la Festa de la Llana i el Casament a Pagès, que enguany arriba a la 47a edició. Aquesta jornada festiva va ser creada l'any 1967 pel Centre d'Iniciatives i Turisme de Ripoll i mostra els hàbits i costums que tenien els camperols ripollesos de fa segles.

Els visitants també han pogut conèixer de primera mà com era un casori del segle XVIII. "És la festa en majúscules del folklore", ha ressaltat l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell. La mostra s'ha complementat amb exhibicions d'ovelles ripolleses, un concurs d'esquilada o tallers per aprendre a filar.

La Festa de la Llana va néixer l'any 1967 de mans del Centre d'Iniciatives i Turisme de Ripoll. Posteriorment, l'any 1971, s'hi va incorporar el Casament a Pagès, per complementar la jornada festiva i donar a conèixer el llegat tradicional de la comarca, dels Pirineus i de Catalunya. Des de llavors, cada any, el poble s'omple amb centenars de visitants que volen veure les tradicions i costums que tenien els camperols que vivien en aquesta zona fa segles. Aquesta forma lúdica i fidedigna d'apropar els oficis i la vida dels pagesos ha merescut el reconeixement de festa d'interès turístic nacional.

Enguany, la 47a edició de la Festa Nacional de la Llana ha coincidit amb el fet que Ripoll celebra la capitalitat de la cultura catalana. "Per això, la jornada pren un relleu una mica més considerable ja que un dels eixos que es potencia amb la capitalitat és el folklore. Aquesta festa és la festa del folklore en majúscules i de les tradicions", ha assenyalat l'alcalde. Munell també ha ressaltat que la festa serveix per promocionar i potenciar les explotacions de xais del Ripollès. "Des de fa segles aquí hem estat productors de carn, llana i cuir i amb aquesta fira es pot veure com es treballava anteriorment i fa uns quants anys", ha explicat.

"Les ovelles ripolleses tenen una llana resistent i un avantatge gastronòmic ja que la carn no té gust a llana", ha assegurat. "Des del consistori i algunes associacions de les comarques gironines fa temps que potenciem i donem a conèixer l'alt potencial gastronòmic de la carn de les ovelles de la comarca i treballem per recuperar la raça", ha afegit.

Tot i que la pluja ha fet acte de presència al voltant de la una del migdia, s'han pogut portar a terme gran part de les activitats que s'havien organitzat tals com el 9è concurs d'esquilar ovelles, sortides en ramat, els balls i la 9a Fira de Productes Agroalimentaris, entre d'altres. Un dels esdeveniments més especials de la jornada festiva és la ruta que realitzen els nuvis participants del Casament a Pagès pel bell mig del poble. A dos quarts d'onze surt la comitiva del nuvi, acompanyat per dos padrins, que a sobre dels cavalls travessen tot el poble fins arribar sota el balcó de la núvia. Un cop allà, els nuvis es dirigeixen plegats fins al Monestir de Ripoll on celebren l'ofici religiós. Es dóna la casualitat que el casament és totalment real i la parella s'uneix en matrimoni.

Complementàriament a la jornada festiva, els visitants han pogut veure la 42a Exposició Filatèlica i Numismàtica o els vestits que portaven els primers nuvis que van participar en el Casament a Pagès.

Visita la galeria d'imatges.