La processó del Sant Enterrament omple Girona amb visitants d'arreu

Enguany s'ha incorporat una trobada entre la Mare de Déu i Jesús als peus de la Catedral

Girona s'ha omplert aquest Divendres Sant de persones vingudes d'arreu per veure un dels actes més esperats de la Setmana Santa a la ciutat: la processó del Sant Enterrament.

Un total de dotze confraries han sortit de la Catedral a les nou de la nit i han fet un recorregut a peu que ha passat pel portal de Sobreportes, el passatge de Sant Feliu, els carrers Ballesteries, Argenteria i rambla de la Llibertat.

I ha seguit travessant el pont de Pedra, passant pels carrers Nou, Fontanilles, Sant Francesc fins a arribar a la plaça de Catalunya per enfilar després el camí de tornada a la Catedral passant per les places del Vi i de l'Oli.

Enguany, la Junta de Confraries de Girona ha fet un canvi incorporant una salutació als peus de la Catedral de Girona entre la Mare de Déu i Jesús. 'La Trobada' s'ha fet al final del recorregut abans que el Crist pugés les escales.

La idea surt del projecte que van elaborar el 2014 Josep Tarrés, Max Varés i Ramon Boix quan, de forma preliminar a la processó, es trobaven la figura de la Mare de Déu sortint dels Dolors amb la del Crist, sortint de la basílica de Sant Feliu. Ara s'ha recuperat el projecte, però donant-li un espai al final de la processó.

A més, la Junta de Confraries ha mantingut els canvis que es van introduir ara fa uns anys. Per una banda, el 2015 es va avançar la sortida a les nou del vespre (durant temps, s'havia fet a les deu); i per l'altra, el 2016 es va invertir el sentit de pas a part del recorregut pel Barri Vell, fent passar primer la processó per la Rambla i després, de tornada, per Ballesteries. Un canvi que es va introduir aprofitant que l'amplada de la Rambla permet que s'hi agrupi molta més gent.

Narcís Reixach, pendonista d'honor

Enguany, el pendonista d'honor ha estat Narcís Reixach, que va ser president dels Manaies entre el 2010 i el 2020. Com és tradició, els Manaires li van dur el penó dimecres perquè el penges del balcó i l'han recollit aquest divendres a dos quarts de set de la tarda. També s'ha reservat espai a la plaça del Vi perquè les persones amb mobilitat reduïda poguessin veure la processó del Sant Enterrament.

La programació de Setmana Santa a Girona acabarà aquest dissabte les dotze amb el concert de la banda de música La Lira de Vilafamés, de Castelló de la Plana, a la plaça de la Independència. A les onze, la banda comença la cercavila amb un recorregut que passarà per la Casa de Cultura, la plaça de l'Hospital, la plaça de Pompeu Fabra, la plaça de Catalunya, el carrer de Santa Clara i, finalment, la plaça de la Independència.