Girona aprova 11 MEUR d’inversions provinents de romanents amb el suport del PSC

Guanyem Girona critica que els socialistes votin a favor i retreu la manca de fons en habitatge

El plenari de Girona ha aprovat aquest dilluns a la tarda desbloquejar els 11 milions d’euros (MEUR) de romanent que hi havia de l’any passat i tirar endavant diverses inversions a la ciutat. Això permetrà desencallar la construcció de la nova comissaria de Santa Eugènia, entre d’altres projectes.

El punt ha comptat amb l’aprovació de l’equip de govern (Junts i ERC) i el suport del PSC, mentre que la resta de formacions (Guanyem Girona i Cs) hi han votat en contra. De fet, el cap de l’oposició i portaveu de Guanyem, Lluc Salellas, ha retret el vot dels socialistes que permeten tirar endavant les inversions. Salellas ha retret que faltin partides per habitatge, que és “el problema més greu que hi ha a la ciutat”.

La tinenta d’alcalde d’Hisenda, Maria Àngels Planas, ha recordat que aquest conjunt d’inversions s’han aprovat per separat després que el govern local apostés per prorrogar els pressupostos. Segons Planas, el temps els ha “donat la raó”, ja que sinó haurien d’haver dissenyat “uns pressupostos de retallades” tot i tenir romanent de tresoreria.

Més enllà de les inversions previstes, el consistori també ha aprovat fer front a l’augment salarial dels treballadors de l’ajuntament, una aportació extraordinària a TMG per fer front a l’increment dels preus dels carburants i també destinar més diners a pagar el sobrecost energètic dels edificis municipals.

Suport del PSC

Aquest pla d’inversions s’ha tirat endavant amb el vot a favor dels sis regidors socialistes. La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, ha remarcat que el suport a les inversions busca donar continuitat a les “línies estratègiques” de la ciutat. Malgrat tot, ha remarcat que el vot d’aquest dilluns no vol dir que el PSC estigui d’acord en la pròrroga dels pressupostos.

En aquest sentit, Paneque ha recordat que en diverses ocasions els regidors socialistes havien “advertit dels riscos de patir un desequilibri” pressupostari per no haver aprovat els comptes abans de començar l’any. Per això considera que calia “un gest de responsabilitat” i han desencallat el conjunt d’inversions per evitar tensions pressupostàries “en un moment preelectoral”.

Dins de les inversions pactades entre el PSC i el govern local de Junts i ERC hi ha la creació d’un pool de turisme ciclista a Domeny o una aportació econòmica per reformar els pisos de l’Aurora, al barri del Pont Major. També es podrà renovar el col·lector del carrer de Joan Vayreda i donar un reimpuls al projecte de la Volta del barri de Sant Narcís.

Guanyem, en contra

Per la seva banda, el portaveu de Guanyem Girona, Lluc Salellas, ha justificat el vot en contra de la seva formació perquè les inversions pactades no inclouen partides al “major problema de la ciutat” actualment segons el cap de l’oposició: l’habitatge.

A més, ha criticat que no es doni prioritat a la reforma del carrer de la Creu quan es va aprovar una moció que instava al govern local a arreglar l’últim projecte executat o que no hi hagi una aposta ferma per l’economia verda i la lluita contra el canvi climàtic.

Salellas també ha retret que els socialistes hagin donat suport a la creació d’aquest pool ciclista, quan des de Guanyem aposten per la reindustrialització de la ciutat i la diversificació econòmica. “Avui veiem com es segueix proposant posar tots els ous en una cistella: la del turisme”, ha remarcat el portaveu de Guanyem.

Per altra banda, el cap de l’oposició de l’Ajuntament de Girona ha retret al PSC que hagi donat suport al govern local quan fa uns mesos havia assegurat que donar suport al govern de Madrenas “era un pacte moribund”. A més, Salellas ha recordat l’inici del mandat quan els republicans van negar un acord amb el PSC i Guanyem per formar govern perquè els socialistes representaven la força del 155. “No volien un govern amb Guanyem”, ha conclòs Salellas.

Davant de totes les crítiques, Planas ha assegurat que l’acord d’aquest dilluns permet deixar “un ajuntament endreçat” per a les eleccions municipals amb diversos dels projectes previstos en marxa, més enllà de totes les obres finançades pels fons Next Generation.