Les Bernardes acull la seva primera exposició després de les obres de reforma

S'ha modificat l'accés que ara serà des de la plaça de la Diputació

La mostra "Paisatges de melodies i perfums" que s'ha inaugurat aquest divendres a Les Bernardes de Salt (Gironès) ha servit per mostrar la nova imatge del centre després de més de quatre mesos d'obres. La reforma ha servit modernitzar el centre, en l'any del seu 40è aniversari, que coincideix amb la de la independència de Salt. Com a novetat, l'accés d'entrada a l'edifici ja no serà el Carrer Major sinó des de la Plaça de la Diputació i el centre oferirà una imatge més moderna, sobretot a l'interior, amb l'objectiu de potenciar la visita a les exposicions.

Les obres han tingut un cost de 158.290,10 euros finançat exclusivament per la Diputació de Girona, i han durat uns tres mesos. Amb aquesta reforma es guanyen espais expositius, l’accés a l’església es fa més diàfan, amb l’enderroc de la paret de la volta, substituïda per una paret de vidre.

Per al director de Les Bernardes, Robert Fàbregas, la remodelació ha permès que es "guanyin més espais i s'ofereixi una imatge més moderna, tant exterior com en l'interior, que ara serà més lluminós i transparent perquè llueixin més les exposicions." Fàbregas agraeix la implicació dels artistes que han donat suport a l'exposició i el caràcter innovador de les exposicions.

Pel que fa a la mostra, "Paisatges de melodies i perfums" té com a objectiu transmetre l'embruix i la bellesa dels arbres fruiters, els cítrics, oriünds d'Àsia tropical i subtropical, que arribats a Occident en onades successives des del segle IV aC, primer amb els exèrcits d'Alexandre el Gran i més tard amb diversos viatgers i exploradors, van trobar una nova llar a les riberes del Mediterrani.

El fil conductor de l'exposició és el bell i suggerent llibre d'Helena Attlee, "El país on floreix el llimoner", en el qual l'autora va desgranant les històries i aventures dels cítrics a Itàlia, país on ocupen un lloc especial a l'imaginari nacional. Els cítrics i els seus fruits també han tingut un paper fonamental en la història social i política d'Itàlia i han aportat una gran riquesa a alguns dels llocs més pobres del país.