Surt a licitació el nou accés a les Bernardes de Salt per 167.500 euros

Les obres tenen un termini d'execució de tres mesos

El Perfil de Contractació Pública de la Generalitat va publicar ahir l'anunci per a la licitació del nou accés a l'edifici de les Bernardes de Salt (Gironès) que compta amb un pressupost de 167.502,76 euros (IVA inclòs) i un termini d'execució de tres mesos. Els treballs consisteixen en la creació d'una nova porta per entrar a l'equipament, una antiga casa pairal que no permet la presència d'un àrea de recepció o vestíbul donat les característiques estructurals de l'edifici.

Les Bernardes és una casa pairal catalogada de Bé Cultural d'Interès Local (BCIL), de tres plantes amb dues galeries a banda i banda i coberta a quatre aigües que a mitjans del segle XX s'hi va construir una església al seu lateral oest. La seva tipologia i els problemes d'accés que presenta han motivat la creació del nou accés pel lateral, que comptaria, ara sí, amb un espai d’espera exterior generós, una galeria d’impàs, i un vestíbul recepció que millora enormement la gestió d’accessos i control a l’edifici.

Aquest fet implica la renúncia a l’ús de la porta principal, que romandrà tancada i tapiada per qüestions energètiques. No serà necessària com a entrada de servei ni tampoc com a sortida d’emergència i per aquest motiu des de l’interior s’anul·la transformant la sala principal en un espai expositiu a tres bandes, amb les escales a la banda restant.

L’element porta (de fusta planxada) es conserva intacte per les dues bandes, i l’actuació de tapiat -mitjançant un envà- permetrà una fàcil reversibilitat en el cas que en el futur calgués restituir els seus usos. L’accés directe des de carrer Major a la nau de l’església roman idèntic a l’actual, per a possibilitar l’ús de la sala de gran capacitat que conté de manera autònoma respecte la casa pairal.

Així doncs, únicament s’anul·la l’operativitat de la porta principal, s’homogeneïtza la sala principal de la planta baixa, i es dignifica i millora la façana de la galeria de ponent, atorgant-li tot el pes d’accés principal, netejant-la d’elements tècnics i recuperant la seva funció originària com a galeria oberta.

S’entén que amb la intervenció proposada no es perjudica la vàlua patrimonial de l’edifici, considerant l’actuació com a no estructural, no global i clarament reversible