La Comissió d’Empresa i Ocupació del Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat la proposta de resolució presentada pel PSC que reclamava al Govern que complís amb el seu compromís de construir una torre de telecomunicacions al Coll de Bucs, dins el terme municipal de Montagut i Oix (Garrotxa) i a cent metres del límit amb Camprodon (Ripollès). Aquesta infraestructura ha de donar servei de TDT, telefonia mòbil i banda ampla als nuclis de Beget, Rocabruna, la vall de Salarsa, Bolós i Font Rubí, que representen més del 50% del territori de Camprodon.
CiU ha accedit a votar a favor d’aquesta proposta de resolució, malgrat les intencions de la Conselleria d’Empresa i Ocupació que volia fer marxa enrere en aquesta actuació, segons va comunicar a l’Ajuntament de Camprodon el cap de serveis de telecomunicacions, Carles Salvadó.
L’alcalde del municipi, Esteve Pujol, ha expressat la seva satisfacció pel vot unànime i favorable de tots els partits a l’aprovació d’aquest mandat parlamentari al Govern: “És un pas important per l’establiment d’un serveis [banda ampla, TDT i telefonia mòbil] que són recursos bàsics en la societat actual, no només per l’activitat econòmica, sinó per qüestions del dia a dia dels ciutadans que viuen en zones més disseminades, com trucar una ambulància o fer tràmits per Internet”. Malgrat això, Pujol ha reclamat que el Govern estableixi “un calendari per a l’execució de les obres, ja que es tracta d’una obra que acumula anys de retard i l’Ajuntament hi té destinats en previsió més de 130.000 euros, tot i no ser de la seva competència”. Aquests diners procedeixen del Pla d’Obra i Serveis i podrien perdre’s si no s’executa l’obra.
De la seva banda, el diputat del PSC i membre de la Comissió d’Empresa i Ocupació, Juli Fernández, ha manifestat que “la Generalitat ha de tenir en compte les desigualtats territorials a l’hora d’establir prioritats i treballar per prevenir aquestes diferències”. Fernández ha recordat que els “serveis de televisió digital terrestre, la telefonia mòbil i la banda ampla són imprescindibles per a la dinamització de l’economia i per evitar la fractura digital entre els diferents territoris del país”.
La torre de telecomunicacions és una reclamació de la zona, amb una població permanent d’entorn 300 persones, on a més de nuclis poblats i segones residències, també hi existeix activitat econòmica –hotels, restaurants i establiments de turisme rural-, així com explotacions ramaderes.
Aquesta no és la primera vegada que aquesta qüestió arriba al Parlament. El 30 de maig del 2011, el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat de tots els grups parlamentaris instar el Govern a executar amb celeritat aquesta obra.
Per raons tècniques, la torre de telecomunicacions s’ha de construir al terme municipal de Montagut i Oix, a cent metres del límit amb Camprodon. A l’estiu de 2009, els Ajuntaments de Camprodon, de Montagut i Oix, el propietari dels terrenys i la Secretaria de Telecomunicacions i Societat de la Informació van signar un acord per construir la torre de telecomunicacions. L'Ajuntament de Montagut i Oix va aprovar la cessió dels terrenys, prèviament cedits pel propietari, a l’Ajuntament de Camprodon. Des de fa més de dos anys, es disposa de tots els permisos i llicències urbanístiques per realitzar l’obra.