Girona ha posat a disposició de la ciutadania 452.017 unitats documentals durant el 2022

Són procedents de l'administració, donacions privades o mitjans de comunicació

L’Ajuntament de Girona, a través del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions (SGDAP), ha tractat 452.017 unitats d’informació durant el 2022 amb l’objectiu de posar el material a disposició de la ciutadania.

Es tracta de documents de diversa tipologia, procedents de la mateixa administració, de donacions de fons personals o de mitjans de comunicació locals amb els quals es mantenen convenis. Aquest matí, l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el cap de l’SGDAP, Lluís-Esteve Casellas; el cap de la Secció de Documentació Fotogràfica i Audiovisual, David Iglésias, i l’arxivera de l’Arxiu Històric Anna Gironella han presentat la tasca del servei durant el 2022, que es tradueix en 494 accions d’acord amb el Pla Estratègic 2019-2023.

"No és per casualitat que aquest servei sigui un referent mundial, sinó que és pel compromís del govern municipal destinant una bona partida pressupostària a l’arxiu i també per tenir al capdavant professionals que treballen en el coneixement, per adquirir-lo i transferir-lo. La tasca de l’arxiu és una ciència poc reconeguda, però no ens podem oblidar que és la nostra memòria. Com explicarem qui som i d'on venim si no tenim uns arxius ben treballats? També vull posar en valor l'esforç extraordinari d'obrir les portes de l'arxiu a la ciutadania, i la confiança que aquesta té cap al servei a l’hora de cedir el seu patrimoni”, ha afirmat Madrenas. 

Entre el material tractat, destaquen els 24.399 documents fruit de la intervenció, entre d’altres, del fons de l’Ajuntament de Girona i dels fons personals de Maria Àngels Feliu, Guillem Soler Gatvillaró i Josep Tharrats. També tenen un pes rellevant els 380.148 documents procedents dels fons fotogràfics Valentí Fargnoli-Arxiu Mas i Marcel Prats i els audiovisuals de Televisió de Girona i Ràdio Girona, entre altres. A més, cal destacar la feina desenvolupada a la biblioteca especialitzada de l’Arxiu Municipal de Girona, on s’ha intervingut sobre 11.225 publicacions entre monografies i premsa històrica.

La gran majoria d’aquests documents són accessibles en línia a través de la web de l’SGDAP i això s’ha traduït en un total de més d’un milió de pàgines consultades i més de 45.000 persones usuàries, que s’han de sumar a les 3.554 consultes ateses i 4.159 sol·licituds de reproducció.

D’altra banda, s’ha publicat un recurs web per catalogar conjuntament amb la ciutadania més de 300 documents sobre ajudes per al dot de donzelles. Entre aquest material hi ha una bossa de tela d’on, per atzar, el dia de Cap d’Any, s’extreia el nom de la noia que rebria el dot. Ara aquesta peça es restaurarà. Es tracta d’un petit sac de roba de color beix, de 26,5 per 19 cm, en la qual se li va cosir una etiqueta en pergamí que diu “Bossa de les 12 donzelles”.

En matèria de protecció de dades, s’han dut a terme 171 serveis generats a partir de 26 accions d’assessorament, valoració de casos, gestió d’incidències o regulació del tractament de dades, entre altres. La creixent importància d’aquest tema i la permanent regulació de la qual és objecte posen de manifest la necessitat de consolidar aquesta funció com a secció dins el mateix servei, per tal de donar una resposta adequada als nous reptes que es plantegen.

Pel que fa a les activitats de difusió, s’ha dut a terme la 17a edició de les Jornades Imatge i Recerca, que han recuperat el caràcter presencial després del parèntesi ocasionat per la pandèmia i en les quals han participat 159 persones. També s’ha celebrat la 17a edició del cicle de Conferències a l’Arxiu Municipal, que reuneix cada any diversos ponents de prestigi per tractar un tema relacionat amb la ciutat. Les conferències i altres actes presencials organitzats han aplegat prop de 500 persones. Per altra banda, el Servei de Publicacions ha editat o coeditat 16 llibres.

L’SGDAP, juntament amb el Servei de Sistemes i Tecnologies de la Informació, ha refermat el seu compromís amb la modernització de l’administració amb el desenvolupament de la nova plataforma de gestió d’expedients (RITA) que, entre altres avenços, millora ostensiblement l’eficàcia de la gestió administrativa. En aquest sentit, cal destacar que l’any passat l’Ajuntament de Girona va obtenir el primer lloc en els Reconeixements de Maduresa Digital 2021, en la categoria de municipis de més de 50.000 habitants, per quart any consecutiu.

La cooperació, tant en l’àmbit de la mateixa administració com amb altres organismes i entitats nacionals i internacionals, ha estat des de sempre un dels eixos principals que ha marcat la política d’actuació de l’SGDAP. En l’àmbit internacional, destaca la participació en projecteseuropeus sobre patrimoni documental audiovisual com WEAVE, Europeana Sports i el canadencInterPARES, sobre intel·ligència artificial. En el terreny professional, el personal de l’SGDAP ha continuat participant en diversos organismes internacionals, cinc dels quals vinculats al Consell Internacional d’Arxius (ICA): PCOM, CCAAA, PAAG, el Comitè Executiu de la Secció d’Arxius Locals, Municipals i Territorials (ICA-SMLT) i l’Expert Group on Management of  Physical and Electronic Records (ICA-MPDR).

Finalment, el reconeixement internacional a la tasca duta a terme pel conjunt de l’equip de l’SGDAP ha quedat reflectit, també, en la concessió a títol individual de l’ICA-Fellow i, sobretotquant a equip, l’Emmet Leahy Award, a Joan Boadas, cap del servei fins a 31 de desembre de 2022.