L'associació Cocogat de Tossa de Mar esterilitza prop de 400 gats en els últims tres anys

Les colònies felines del municipi ja tenen gairebé el 100% dels exemplars esterilitzats

L'associació Cococat ha esterilitzat prop de 400 gats de Tossa de Mar (Selva) en els últims tres anys. A través de la col·laboració entre aquesta entitat sense ànim de lucre i l'Ajuntament s'ha aconseguit que gairebé el 100% de les colònies felines del municipi estiguin esterilitzades.

El consistori va signar un conveni amb l'associació l'any 2015 per tal d’impulsar el model de Colònies Controlades de Gats Comunitaris amb l’aplicació del model CER (Captura, Esterilització i Retorn). Una vegada capturats per les voluntàries de l'entitat, els gats es porten a una clínica col·laboradora. Aquests felins són sotmesos a una revisió veterinària, se’ls esterilitza, se'ls posa una marca a l’orella per identificar-los i se’ls torna a la seva colònia.

La CER elimina les molèsties produïdes pel marcatge amb l'orina dels mascles, les baralles, els miols en època de zel i, sobretot, evita la superpoblació, millorant la qualitat de vida dels gats i dels veïns que hi conviuen. El sistema funciona, però, sempre que s'apliqui a la totalitat dels individus. D'aquí la importància de la figura del gestor que, a més d'alimentar i vetllar pels animals, s'encarrega de capturar i avisar de l'aparició de nous individus sense esterilitzar.

A més, en cas que es detecti una colònia de gats urbans sense esterilitzar, es pot fer una instància a l’Ajuntament, que la farà arribar a Cocogat per tal de fer-se càrrec de la situació. Durant el 2020 i 2021 s’han esterilitzat 149 i 99 gats, respectivament. El 2022 s’han esterilitzat 147. D’aquests, 86 femelles i 61 mascles.

També s’han atès tots els gats que, pel seu estat de salut, ho necessitaven (alguns —els que no podien tornar a les seves colònies— han estat acollits per APAP Tossa de Mar-Fundació Chari Cruz). El cost total ha estat de 11.353,41 euros, dels quals una part ha estat subvencionada per l’Ajuntament i la resta amb fons propis de Cocogat.