Restauraran els esgrafiats del monestir de Sant Joan de les Abadesses

Les sanefes, de 240 metres quadrats, han quedat malmeses per la humitat

Patrimoni ha donat el vistiplau a la restauració dels esgrafiats. Segons informació de la Generalitat, la superfície de 240 metres quadrats de la façana de la capella dels Dolors està arrebossada amb esgrafiats. Aquesta façana, però, es troba en un lloc humit i això ha provocat que amb el pas del temps s'hagin fet malbé aquesta mena de gravats sobre paret de principis del segle XX.

Segons ha detallat el director dels serveis territorials de Cultura a Girona, Antoni Baulida, actualment els esgrafiats tenen "diverses patologies", com problemes de visibilitat, afegitons que s'han fet a posteriori o que s'estan desprenent de la paret. Per això, d'acord amb un estudi del Centre de Restauració de Béns Mobles de Valldoreix, ha autoritzat que es restaurin.

La Generalitat concreta que encara es pot veure que l'esgrafiat està format per diferents sanefes, una més ampla que està situada sota el teulat, alternant amb les finestres rodones; i a sota una d'estreta. Els dibuixos dels esgrafiats ocupen molta superfície i sota de cada finestra hi ha un motiu d'estil diferent a tot el demés. A sota les obertures es torna a repetir la sanefa més estreta i després a tota la resta de la paret fins aproximadament un metre de terra hi ha un esgrafiat uniforme.

Vial al costat de la Devesa

La comissió de Patrimoni ha deixat sobre la taula un projecte de l'Ajuntament de Girona per reurbanitzar el vial que uneix la plaça de la Sardana amb el Palau Firal, a tocar la Devesa. Segons ha explicat Baulida es tracta d'un projecte "ambiciós" que "corre certa pressa" perquè compta amb subvencions del fons Feder.

Patrimoni veu amb bons ulls el projecte d'urbanització però no ha donat el vistiplau al projecte perquè inclou una segona fase que afecta al jardí històric de la Devesa. "Com que no té pla especial encara, nosaltres no tenim elements per valorar-ho", ha afirmat Baulida. La comissió ha demanat a l'ajuntament que presenti els projectes per separat si volen tirar endavant amb la reurbanització.

La intenció és canviar pavimentació, enllumenat i clavegueram d'aquest vial que fa d'accés a la zona d'equipaments.