Condemnat el maltractador reincident que va agredir i violar una dona a Sant Hilari Sacalm

La va penetrar alternant el penis amb un carbassó, la va amenaçar i agredir

L'Audiència de Girona ha condemnat a 8 anys, 1 mes i 16 dies de presó i a pagar 1.800 euros en multes el matractador reincident que va violar, agredir i amenaçar una dona a Sant Hilari Sacalm (Selva) entre el 12 i el 30 de gener del 2020.

La sentència de la secció quarta resol que Yusmelki Miguel Ramírez va generar un "clima de fustigació i temor" insultant i colpejant la víctima reiteradament i que el dia 26 la va "penetrar alternant la introducció del penis amb la d'un carbassó".

El condemnen com a autor d'un delicte de violació, amenaces greus continuades i dos episodis de lesions lleus. Un magistrat defensa en un vot particular que és "enganyós" i "mancat de justificació" rebaixar penes emparant-se en la llei del 'només sí és sí'.

El processat, que té 37 anys i és d'origen cubà, acumula dues condemnes prèvies per delictes relacionats amb la violència masclista. La sentència de la secció quarta de l'Audiència de Girona, de la que ha estat ponent la magistrada Mercedes Alcázar, recull que va conèixer la víctima per Internet l'octubre de 2018 i van mantenir "contacte telefònic i telemàtic" fins que el gener del 2020 va anar a viure a casa de la dona, a Sant Hilari Sacalm. Allà, convivia amb els dos fills menors d'edat de la víctima, que aleshores tenien 11 i 5 anys.

La sentència recull que el condemnat es va "instal·lar" a casa de la dona l'11 de gener i que l'endemà mateix la va començar a insultar de manera reiterada dient-li "tros de puta", "gossa" o que no servia "per a res". Segons el tribunal, això ho feia amb l'objectiu de "menysprear, atemorir i humiliar" la dona.

La secció quarta descriu el calvari que va viure la víctima perquè l'home la controlava agafant-li els mòbils i a partir del tercer dia de convivència van començar els atacs físics amb cops "amb violència". "En el desenvolupament d'aquest dinàmica opressiva, i fins al dia 30 de gener, l'acusat va tenir de manera continuada a l'interior del domicili comportament de domini cap a la perjudicada a través del control de personal, la intimidació i les agressions físiques reiterades", exposa el tribunal.

Mentre van estar vivint junts, li va posar un ganivet al coll en tres ocasions per evitar que parlés amb els seus companys de feina o que contestés cada cop que algú tocava al timbre.

La situació es va descobrir el 30 de gener, quan les veïnes van avisar els Mossos d'Esquadra perquè sentien crits d'auxili i cops. Els agents van poder comprovar que la dona tenia lesions recents als llavis i que "tremolava de por".

La víctima va explicar que el processat l'havia violat quatre dies abans i havia gravat part de l'atac amb el mòbil. La sentència descarta que fos una relació sexual consentida, tal com va sostenir l'acusat al judici: "No pot acceptar-se la tesi que les relacions sexuals amb penetració utilitzant alternativament el penis i un carbassó siguin l'expressió d'una relació amorosa comuna entre dues persones, quan una d'elles ha rebut cops i amenaces constants amb anterioritat". "Després de ser agredida i denigrada, l'acte sexual es va portar a terme sense el consentiment de la víctima", resol l'Audiència.

Clima de violència

La sala remarca aquí que les declaracions de les veïnes han estat cabdals per acreditar "el clima de violència" sota el qual l'acusat tenia sotmesa la víctima: "La dona tenia un comportament estrany i anòmal, no es comunicava, no agafava l'intèrfon i fins i tot va deixar d'anar a recollir el seu fill menor al col·legi".

La fiscalia sol·licitava 28 anys i 8 mesos de presó per al processat i l'acusació particular elevava la petició a 34 anys. L'Audiència de Girona condemna Yusmelki Miguel Ramírez com a autor d'un delicte de violació, dos delictes lleus de lesions i un delicte continuat d'amenaces greus amb les agreujant de reincidència. El tribunal l'absol, però, d'una altra agressió sexual per falta de proves, d'un delicte de maltractament habitual i d'un delicte lleu d'injúries.

La sala li imposa 8 anys, 1 mes i 16 dies de presó i 1.800 euros en multes. En concepte de responsabilitat civil, haurà d'indemnitzar la víctima amb 10.525 euros pel dany moral i les lesions causades.

L'Audiència també acorda l'expulsió del país amb la prohibició de tornar durant 10 anys un cop compleixi tres quartes parts de la condemna o quan el processat accedeixi al tercer grau o a la llibertat condicional.

La secció quarta li aplica el Codi Penal després de l'entrada en vigor de la llei del 'només sí és sí', que rebaixa la pena mínima pel delicte de violació del 6 als 4 anys de presó. El tribunal resol imposar-li per aquest delicte 6 anys i mig de presó, una pena "superior a la mínima en atenció a les circumstàncies de l'agressió, al clima de fustigació i temor, al fet que alternés el penis amb el carbassó i que gravés l'acte sexual denoten un plus d'humiliació i cosificació".

Vot particular

El magistrat Daniel Varona ha emès un vot particular i remarca que la seva discrepància "es limita" a si la llei aplicable es l'actual o l'anterior. "És cert que el Tribunal Suprem, de forma consistent, està aplicant la nova llei a fets comesos amb anterioritat a la seva entrada en vigor. En la meva opinió, és un error perquè suposa desconèixer que la nova llei no implica un canvi en la valoració juridicopenal de les conductes que regula. La nova llei no pretén, i menys en el cas que ens ocupa en aquesta sentència, sota cap concepte considerar aquestes conductes menys greus que abans de la reforma".

Així, creu que en el cas d'una agressió sexual violenta amb penetració és "esbiaixat" limitar-se a valorar que la pena mínima pel delicte ha baixat perquè aquesta no era la voluntat del legislador. "L'argument de la rebaixa de penes és enganyós. I mancat de justificació", exposa. "Hauria de resultar absolutament clar que, si la pena mínima actual és de 4 anys, és perquè s'ha partit de la pena anterior de l'abús sexual, no perquè ara es considerin les agressions sexuals amb violència o intimidació menys greus que abans", conclou Varona.