Territori doblarà el nombre de llevaneus a la Vall de Camprodon i instal·larà una sitja de sal

Els recursos actuals es quedaven curts durant les nevades d'hivern

Després d’una anàlisi dels mitjans disponibles a la zona de la Vall de Camprodon per fer front a les incidències provocades durant l’hivern, el Departament de Territori ha decidit doblar el nombre de maquinària per a treure neu de la calçada i instal·lar-hi una sitja de sal.

Durant el període hivernal, el servei de carreteres del Departament de Territori de la Generalitat actua de forma preventiva estenent sal al llarg de les carreteres que podrien resultar afectades per nevades o la formació de de plaques de gel.

D’altra banda, quan es produeixen nevades, es mobilitzen els equips propis i externs i es coordinen en funció de com evolucionin els possibles temporals. Fins al moment, la distribució dels equips que es disposa al parc de carreteres de la Vall de Bianya, del qual depèn el Ripollès, preveia la distribució de diversos efectius a la comarca.

Així, la distribució actual consisteix en una màquina llevaneus a les carreteres C-26 (les Llosses) i Gi-401 (Gombrèn) amb possibilitat que es reforci amb una retroexcavadora o un tractor amb pala; dues llevaneus més a la Gi-400 (Vall de Ribes – la Molina) i una altra llevaneus a les carreteres C-38 (Sant Pau de Segúries – Molló) i GIV-5264 (Camprodon – Setcases). Així mateix, aquesta distribució és variable, atès que està en revisió en els moments de nevades en funció de les àrees d’acumulació de neu i subjecte a ser incrementada amb efectius repartits en altres punts de la demarcació.

L’anàlisi ha certificat que la distribució dels efectius llevaneus ha estat, des de fa anys, insuficient a la Vall de Camprodon, atès que una única màquina llevaneus difícilment pot actuar al conjunt de carreteres de la Generalitat i, a més, no tenia opció a recàrrega de sal en cap punt pròxim a la zona.

Per aquest fet, el departament de Territori, doblarà els efectius previstos a l’àmbit de la Vall de Camprodon i disposarà d’un camió trabuc auxiliar per tal de complementar la màquina llevaneus que es destina a la zona durant les nevades i instal·larà una sitja de sal a l’entorn del PK9 de la C-38, just abans d’arribar a Camprodon. Aquesta sitja permetrà que els llevaneus puguin carregar sal sense haver de tornar al parc de conservació de Bianya, cosa que permetrà optimitzar temporalment els recorreguts i oferir un servei més eficient. Es preveu que aquesta sitja pugui estar en servei a la propera temporada hivernal 2023-24.

Pel director dels Serveis Territorials del Departament de Territori, Sergi Albrich, amb aquest nou camió i la instal·lació desitja a Camprodon “el Govern dóna resposta a una demanda històrica a la comarca, alhora que augmentarà la seguretat vial i permetrà assegurar la mobilitat en cas de nevades”.