Girona aprova que taules i cadires de les terrasses es puguin posar a la calçada

Policia Municipal i equip de govern arriben a un acord per acabar amb el conflicte de les hores extra

El ple de Girona ha aprovat inicialment la nova ordenança que regula les terrasses per la mínima, amb l'abstenció en bloc de l'oposició. Entre les novetats del text hi ha permetre que taules i cadires es puguin posar a la calçada.

A més, a partir d'ara les llicències seran anuals o per temporada. El PSC, Guanyem i les associacions de veïns de Figuerola-Bonastruc i del Barri Vell -que han intervingut al ple- han demanat que l'ordenança es deixés sobre la taula perquè creuen que s'ha fet "d'esquena" a les entitats.

D'altra banda, a les portes del ple, la plantilla de la Policia Municipal ha explicat que s'ha tancat un acord amb l'equip de govern per posar fi al conflicte de les hores extra, i demanen a la resta de sindicats que s'hi sumin.

Ordenança al dia

La nova ordenança, que n'actualitza una del 2012, abraça tots els negocis de restauració (bars, restaurants, botigues de degustació...) i les activitats recreatives. Especifica, per exemple, que es puguin fer activitats culturals -com ara concerts- a l'interior dels locals, sempre i quan estiguin ben insonoritzats. Però sobretot, les principals novetats que incorpora fan referència a les terrasses.

Segons ha concretat el tinent d'alcaldia d'Urbanisme, Lluís Martí, més enllà de preveure que "preferentment" les taules i cadires estiguin davant els locals, l'ordenança també recull que les terrasses puguin guanyar espai a la calçada. I d'aquesta manera, alliberar les voreres quan convingui. A més, també recull com s'han de distribuir en aquells espais que tenen "característiques singulars" (com ara la Rambla o la plaça Independència).

A diferència del que passava fins ara, Lluís Martí també ha concretat que les llicències per a terrasses no es concediran "a la carta". Sinó que s'atorgaran o bé anualment o bé per temporada (en aquest cas, entre el 15 de març i el 15 de novembre). Els permisos es renovaran de manera automàtica si els locals compleixen, però en cas que arrosseguin deutes amb l'Ajuntament, se'ls denegarà la llicència.

Martí ha subratllat que la nova ordenança s'ha fet "amb l'objectiu de facilitat l'equilibri entre les activitats i el descans veïnal". Però al ple municipal, el text s'ha aprovat inicialment tan sols amb els tretze vots que suma l'equip de govern (JxCat i ERC). Tota l'oposició en bloc s'ha abstingut i, fins i tot, Guanyem ja ha advertit que, si no hi ha canvis, quan el text es porti a aprovació definitiva ells hi votaran en contra.

Tant els socialistes com Guanyem, de fet, han demanat expressament a l'equip de govern que deixés el text sobre la taula. Critiquen que l'ordenança s'ha fet "d'esquena" a les entitats, que no compta amb el suport d'associacions de veïns i que dona la sensació que el govern "no hagi escoltat la ciutadania". "No entenem el per què de tanta pressa i ens fa por que quedi en no-res", ha dit la regidora del PSC Beat Esporrin. "Fem una abstenció molt crítica, perquè el contingut del text també és ple de vaguetats", ha afegit la de Guanyem Cristina Andreu.

Els veïns, en contra

De fet, les associacions de veïns de Figuerola-Bonastruc i del Barri Vell han intervingut al ple per fer palès el seu rebuig a l'ordenança. La portaveu de la primera, Susanna del Saz, ha criticat que el text "oblida el gran problema que causen les molèsties de l'oci nocturn" en aquest sector de la ciutat. Del Saz ha lamentat que l'ordenança sigui "més permissiva i laxa" que l'anterior i ha demanat "endurir les normes" perquè fa "massa temps" que el barri "no pot gaudir del dret al descans".

Per la seva banda, la portaveu dels veïns del Barri Vell, Ruth Sánchez, ha lamentat que l'ordenança no deixi clar com s'ordenaran les terrasses al barri -això dependrà d'un decret d'alcaldia- i que les taules i cadires al carrer "puguin ser canviants cada any". I aquí, ha instat JxCat i ERC a posposar-ne l'aprovació "per buscar el consens conjunt amb veïns i restauradors".

En resposta a tots ells, el tinent d'alcaldia Lluís Martí ha recordat que aquesta ordenança ja es va començar a treballar l'any 2020, i que es va acompanyar d'una consulta pública. "En aquest sentit, s'han valorat les diferents aportacions; difícilment es pot argumentar que ho haguem fet de pressa i corrents", ha subratllat. Martí ha reiterat que el nou text "pretén millorar" el que hi havia fins ara, i en relació a la queixa dels veïns de Figuerola-Bonastruc, el tinent d'alcaldia ha dit que l'ordenança "té límits", i que tot allò que fa referència a l'oci nocturn "fa més referència a qüestions d'ordre públic".

Acord per a les hores extra

Abans del ple, diversos agents de la Policia Municipal s'han tornat a concentrar a la plaça del Vi. Aquest cop, però, no per protestar contra l'equip de govern. Perquè s'ha arribat a un acord per posar fi al conflicte de les hores extra que fa mesos que s'arrossega.

El portaveu del SIP-FEPOL, Sergi Fernández, ha explicat que l'acord preveu incrementar els dies anuals que l'Ajuntament pot mobilitzar els policies de manera extraordinària. Des d'ara i fins al 2027, passaran dels quatre als sis. En contrapartida, durant aquest període, l'Ajuntament s'ha compromès a fer efectius els increments salarials que recull la Valoració de Llocs de Treball (VLT).

"Creiem que és un bon acord, on totes les parts han cedit", ha subratllat Fernández. De fet, la proposta ja ha rebut l'aval dels tres sindicats que hi ha dins la Policia Municipal (l'SPL, el CSIF i la UGT) i de la majoria de la plantilla. Divendres es va fer una assemblea i, dels 127 policies que van votar, 88 van avalar el pacte, 33 més van votar-hi en contra i dos més ho van fer en blanc.

El portaveu del SIP-FEPOL ha explicat que ara els propers passos, abans l'acord no sigui efectiu, és portar-lo a la mesa general de negociació i també passar-lo per ple. Per això, Fernández ha demanat a la resta de sindicats de l'Ajuntament -CCOO i la Intersindical- i als grups de l'oposició que recolzin el pacte. "Els sindicats de la Policia Municipal mai hem votat en contra de millores salarials per a la resta de la plantilla i demanem als altres que facin el mateix", ha dit.

Per fer visible la seva petició, els agents de la Policia Municipal han entrat al ple municipal. Allà, abans de començar la sessió, han desplegat diferents folis formant la frase 'Alcaldessa, ara et toca a tu' per demanar a l'equip de govern que treballi perquè l'acord arribi a bon port.

Crítiques a la gestió econòmica

Al ple d'aquest març el PSC i Guanyem Girona també han criticat la gestió econòmica que va fer l'equip de govern durant el 2022. Ho han fet després que s'hagi donat a conèixer el pla de control financer de l'Ajuntament corresponent a l'any passat. Els dos grups han estat especialment incisius amb el romanent, que va ser de 6 MEUR, cosa que per a ells demostra que "molts projectes s'han quedat al calaix".

"Ens trobem amb el grau d'execució del pressupost més baix de la història de la democràcia a la ciutat", ha dit la regidora Bea Esporrin. "La liquidació del 2022 demostra que no hem millorat la gestió econòmica i la política del dia a dia", ha afegit al seu torn el portaveu de Guanyem, Lluc Salellas.

La tinenta d'alcaldia d'Hisenda, Maria Àngels Planas, ha recordat que el 2022 va ser "un any difícil", marcat per la inflació i l'encariment dels preus, que va comportar que hi haguessin concursos que quedessin deserts. "Sap greu però que es digui que la gestió ha estat un veritable desastre, perquè no és així", ha assegurat.

I aquí, Planas ha dit que, de fet, entre d'altres, el romanent es farà servir "per quadrar els increments exponencials de les factures d'electricitat, gas i carburants" i no a reduir deute. "Actualment estem a un 38%, i això fa que no sigui necessari", ha puntualitzat. Per últim, la tinenta d'alcaldia d'Hisenda ha recordat que, durant l'any passat, des de la seva àrea s'ha fet "tot el possible" per tirar endavant projectes. "Crec que les inversions extraordinàries de 13 MEUR que ja s'estan materialitzant ho demostren", ha dit.