El Laboratori Clínic Territorial de Girona amplia un 30 % les seves instal·lacions a Salt

L’equipament passa de 1.800 a 2.350 metres quadrats

El Laboratori Clínic Territorial de Girona ha incorporat 550 m2 més d’espai al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, després de les obres d’ampliació que es van portar a terme el 2022 a les seves instal·lacions i que li han permès créixer: de 1.800 m2 de superfície ha passat a tenir 2.350 m2.

Aquest nou espai acollirà la Unitat de Diagnòstic Molecular i Medicina Personalitzada, dedicada a potenciar la biologia molecular i la genètica en tots els àmbits de la medicina. Els treballs han tingut un cost d’1,4 milions d’euros, dels quals la Diputació n’ha aportat 500.000 a través de Dipsalut. 

L’actuació s’ha presentat aquest matí durant una visita que han fet a l’equipament el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; la vicepresidenta tercera i presidenta delegada de Dipsalut, Maria Puig, i la gerent de Dipsalut, Sílvia Oliveras. Els han acompanyat el gerent de Catsalut a Girona, Miquel Carreras; el president del Consell d’Administració de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), Joan Profitós, i el gerent de l’IAS i de l’Institut Català de la Salut a Girona (ICS Girona), Joaquim Casanovas, entre d’altres.  

En total hi ha als 550 m2de superfície construïda que es divideixen en quatre àrees: espais comuns, laboratori, magatzems i espai de suport. Els treballs s’han fet de manera que es fluxos necessaris (material, residus, mostres, personals o comercials de productes) i permetent una bona comunicació amb els diferents agents externs i interns.  

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat en la presentació: «Estem satisfets d’haver posat el nostre gra de sorra en aquesta ampliació del laboratori, perquè és una actuació que contribuirà al progrés i al desenvolupament de la medicina a casa nostra. La nostra qualitat de vida en el futur depèn de la investigació, i per això hem de donar als investigadors les eines necessàries perquè treballin molt millor».  

L’activitat d’aquesta nova unitat al Laboratori Clínic Territorial de Girona es focalitzarà en la realització de proves per poder oferir tractaments de manera personalitzada a cada pacient, especialment en processos oncològics.  

Fins ara, la seqüenciació de les mostres d’ADN per poder arribar a fer els tractaments personalitzats es portaven a terme al Laboratori de Genètica Cardiovascular Gencardio Diagnostics, laboratori de referència de genètica cardiovascular de l’Hospital Josep Trueta, ubicat a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI).  

A principis d’aquest 2023, l’equipament i una quinzena de professionals s’han integrat al Laboratori Clínic. La resta de professionals continuaran adscrits al Grup de Recerca Gencardio, a l’IDIBGI, des d’on es mantindrà tota l’activitat relacionada amb la investigació en genètica cardiovascular.