Una nova càtedra de la UdG posa la mirada en les revistes en català

La universitat ha signat un acord amb l'APPEC

La Universitat de Girona (UdG) crea conjuntament amb l’Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) la Càtedra Hipòlit Nadal i Malloll de revistes en català, amb l’objectiu d’estudiar i difondre el passat i present de les revistes en català, planificar i projectar el seu futur en funció de les noves realitats comunicatives derivades de la implementació tecnològica en l’àmbit de la premsa; així mateix pretén contribuir a  la difusió del coneixement històric del periodisme català i esdevenir l’instrument fonamental per treballar en l’àmbit de les estratègies comunicatives.

Han formalitzat el conveni de creació del nou ens el rector de la UdG, Quim Salvi, i el president de l’APPEC, Germà Capdevila, en el marc d’una trobada dels representants de les dues entitats al Rectorat de la universitat.

La visió de la nova Càtedra és convertir-se en un referent i un catalitzador de la recerca en l’àmbit de la comunicació, fent especial atenció al sector de les revistes i de les publicacions digitals, mitjançant la promoció d’activitats de dinamització cultural i científica, amb la participació de la societat i dels professionals implicats, amb la Universitat de Girona com a element nuclear i promotor.

La UdG ha anat construint, en els darrers anys, una sòlida estructura docent i de recerca, al voltant de l’àrea de coneixement de la Comunicació, amb una Facultat de Lletres on s’imparteix el Grau de Comunicació Cultural i una Facultat de Turisme amb el Grau de Publicitat i Relacions Públiques, juntament amb el Campus de Comunicació Cultural i Corporativa, que és un instrument fonamental per treballar en el sector de la Comunicació i els seus diversos actors del territori.

L’APPEC, editors de revistes i digitals, és l’associació, nascuda l’any 1983, que representa a més de 200 capçaleres en paper i digital, de periodicitats diverses i d’abast nacional. La Càtedra disposa, també, de la implicació d’altres patrons, com la Fundació Valvi i Ribas-Àlvarez, assessors i consultors.

La Càtedra porta el nom d’Hipòlit Nadal i Mallol (El Port de la Selva, 1891-Buenos Aires, 1978), periodista i polític que de jove va col·laborar en diverses revistes a Catalunya, fins que el 1912 es nega a fer el servei militar i s’embarca cap a Amèrica fins a establir-se a Buenos Aires, on creà i dirigí, l’any 1916, la revista Ressorgiment, que es publicà fins l’any 1972, esdevenint un mitjà de referència dels catalans exiliats i emigrats a Amèrica i undels vehicles més importants d'expressió i difusió de la cultura catalana al món, i de la causa de la seva llibertat nacional.

La Càtedra, dirigida pel professor titular de la UdG i historiador de la comunicació, el doctor Lluís Costa, te com una de les seves activitats centrals l’organització d’una Jornada anual sobre Premsa, on es pretén reflexionar sobre la situació del periodisme i el seu futur en una situació de transformació constant. Així mateix, es vol fer un espai permanent per donar a conèixer l’exili de periodistes, tant des de l’òptica històrica com la d’actualitat.