ERC Quart vol garantir que els infants i joves del poble puguin estudiar al municipi

Proposen un nou institut i una escola de dues línies

El futur educatiu de Quart (Gironès) és un tema que preocupa a la secció Local d'Esquerra Republicana i per aquest motiu ha organitzat un acte per parlar sobre aquest tema, que ha comptat amb la presència del director dels Serveis Territorials d'Educació a Girona, Adam Manyé.

La xerrada s’ha emmarcat en el compromís d'Esquerra de treballar per garantir una educació de qualitat de 0 a 16 anys íntegrament a Quart, “un municipi en constant creixement que ha d’estar preparat per assumir l’augment demogràfic que es preveu”, tal i com ha dit el cap de llista de la formació republicana, Josep Roura. 

A la jornada hi han assistit més d’una vintena de representants d’entitats educatives locals, així com quartencs preocupats pel futur de l'educació al municipi.

El 2022, Quart va superar els 4.000 habitants i pel que fa equipaments educatius  compta amb una escola bressol municipal que, amb la gratuïtat de l'educació a P2, ha quedat petita, així com dues escoles de primària d’una línia. Els estudiants de Quart cursen l’etapa d'Educació Secundària Obligatòria  a Vilablareix, un municipi que actualment té menys habitants que Quart.

Propostes per al futur de l’educació a Quart

Amb aquestes mancances, Esquerra Republicana a Quart ha exposat les línies d'actuació que volen treballar pel poble: ampliar la Llar d'Infants municipal La Baldufa, aprofitant programes d’ajuts i fons per a creació de noves places, i la negociació amb el Departament d'Educació per a crear un nou Institut d'Educació Secundària a Quart.

Paral·lelament, es treballaria també sobre la proposta del Departament d’Educació per  unificar l'educació infantil i primària, per evitar la segregació, assolir un projecte educatiu comú i poder comptar amb un sol espai en condicions per a l’alumnat.

En aquest sentit, Manyé ha destacat la necessitat de garantir l’educació pública dels infants fins als 16 anys al municipi, tant per mantenir els vincles amb el poble com per facilitar la incorporació dels infants al sistema educatiu sense que la situació econòmica de les famílies sigui un problema ja en les primeres etapes d’Infantil.

Dues escoles separades

Quart té actualment dos centres d'educació infantil i primària per nens de 3 a 12 anys: l'escola Santa Margarida, una edificació d'obra de fa més de 30 anys que ja necessita reformes i reparacions i que permet encabir una línia d'educació; i l'escola 9 de Quart, que fa 15 anys que funciona en mòduls prefabricats, també d'una línia. Aquesta situació és la que ha dut Esquerra Republicana de Quart a sumar-se i treballar per la proposta del Departament d’Educació de crear una única escola de 2 línies i mitja, amb un projecte educatiu únic per a tot el municipi, que ajudaria a estalviar unificant despeses de manteniment i consergeria, entre d'altres.

El compromís d'Esquerra és el d'aconseguir l'Acord de Govern per tal d'iniciar els tràmits de la construcció de la nova escola, que ocuparia l'espai del 9 de Quart, entre 2023 i 2024. De fet, Manyé ha explicat que hi ha temps perquè el procés és llarg, però ha valorat que Quart té l’escenari ideal per tenir una sola escola de dues línies.

Tant Manyé com Roura han coincidit en la necessitat, en un poble que no arriba als 5.000 habitants, de disposar d’una sola escola de dues línies, per aprofitar recursos i fer-les més sostenible a nivell econòmic i organitzatiu. A més, Manyé ha insistit en la necessitat de treballar per l’alumnat, per oferir-los una educació de qualitat, més enllà de les diferències dels projectes actuals, que considera que haurien de poder trobar un encaix que sumés el millor de cadascun d’ells per a formar una nova comunitat educativa amb més força al municipi.

Espais per a un institut

En relació a l’institut, Josep Roura ha explicat que, més enllà del centre educatiu, caldria tenir un Pla de Joventut adequat i un local destinat per a joves, tot posant sobre la taula la possibilitat d’aprofitar l’espai de l’actual Escola Santa Margarida per al nou Institut, després de construir la nova escola a l’espai del 9 de Quart.

La conversió a Institut duria lligada la reforma i ampliació de l’equipament actual, una ampliació que Manyé veu factible, i que permetria aportar urgència a la seva posada en marxa al disposar ja d’un espai i una planificació prèvies, i que es podria accelerar si el consistori pogués avançar fons per a fer-ho possible, que després el govern català retornaria.

Les propostes d’ERC Quart pel futur del municipi

La secció local d’Esquerra a Quart ja ha estat organitzant altres actes i trobades amb ciutadanes i ciutadans del municipi per tal de traslladar-los propostes i escoltar les problemàtiques en diversos àmbits, com el de la seguretat, en un acte celebrat fa uns mesos amb el Director dels Serveis Territorials d’Interior a Girona, Jordi Martinoy; o reunions de treball com la celebrada amb la Secretària d’Habitatge Marina Berasategui, el Director dels Serveis Territorials de Territori Sergi Albrich i altres alcaldes i alcaldables d’Esquerra a la comarca del Gironès, entre d’altres.

#SomQuart, la nova imatge d’ERC Quart

Aquestes activitats, i les que ja s’estan preparant, s’emmarquen en la campanya #SomQuart que Esquerra Quart ha preparat com a imatge per reivindicar els diferents nuclis que conformen el municipi, i les seves diferents necessitats segons l’espai que ocupen i la seva densitat de població.