Ja és Temps de Flors a Girona

Comença la 58a edició amb 145 espais florals i la novetat del "Nit de Flors"

Marietes fetes de clavells, pètals de rosa creats amb paper de seda, sabates penjades plenes de flors o esferes construïdes amb bròquils pintats. Aquestes són algunes de les 150 idees originals que s'han empescat els gironins per ornamentar la ciutat en la 58a edició de 'Girona, Temps de Flors'.

Des de primera hora del matí milers de visitants d'arreu de Catalunya, França o Anglaterra han omplert els carrers per veure de ben a prop la unió d'art i imaginació. La gran majoria dels espectadors no han dubtat en titllar l'exposició "d'extraordinària" i ressaltar la gran "creativitat" dels espais florals. Alguns d'ells, però, han trobat a faltar la presència de més flors naturals.

(Visualitza el vídeo al web)

 

Més espais que mai

La mostra compta aquest any amb més espais florals que mai: un total de 145 espais distribuïts en patis, jardins i monuments del barri vell i quatre espais, que agrupen gairebé 200 projectes de diferents artistes nacionals i internacionals. Alguns d’aquests espais, com per exemple el Claustre de Sant Pere de Galligants, es recuperen després de diverses edicions sense participar a la mostra, i d’altres s’incorporen per primer cop a l’itinerari, com l’Església del Sagrat Cor o la Casa Norat, una casa modernista situada a la rambla de la Llibertat que aquest any compleix el seu centenari i que ha estat rehabilitada recentment.

Per primer cop, a més, s’han definit deu espais imprescindibles que el visitant no es pot perdre: la Catedral, l’església de Sant Feliu, els Banys Àrabs, les Sarraïnes, la plaça dels Jurats, Sant Lluc, l’església de Sant martí, Sant Nicolau, la casa lleó-Avinay i els Jardins dels Alemanys – Torre Gironella. A l’entrada de cadascun d’aquests punts hi haurà un codi QR que aportarà informació sobre l’obra floral.

També es consolidaran els serveis per a les persones amb mobilitat reduïda, amb la incorporació d’un itinerari adaptat per a aquelles persones que ho necessitin, i les noves rutes amb el trenet turístic, una de les quals incorporarà una parada davant l’estació de Renfe. Entre les novetats destaca l’obertura dels espais de la mostra fins a les dotze de la matinada durant dos dies (el dimecres 15 i el dissabte 18) i la proposta Nits de Flors.

Amb la voluntat d’integrar la cultura en la promoció de la ciutat, durant l’exposició floral es portaran a terme també una sèrie d’activitats culturals per fomentar el turisme de qualitat a Girona. La segona edició del Girona A Cappella Festival, que estrena ubicació a la plaça de la Independència; la celebració del Dia Europeu de l’Òpera el 12 de maig a la plaça del Vi, o la promoció dels museus de la ciutat a través d’un mapping a la façana de l’Ajuntament de Girona són algunes de les activitats més destacades. A més, es portarà a terme el primer concurs SmartFilms Girona, una nova edició del concurs de fotografia digital i un concurs d’Instagram.

Les xifres relacionades amb la mostra “Girona, Temps de Flors” no paren de créixer any rere any. En l’edició de l’any passat, l’exposició floral va ser visitada per més de 200.000 persones i va tenir un impacte de 8 milions d’euros sobre l’economia local, segons un estudi elaborat per la Universitat de Girona (UdG).

Nit de Flors

Aquesta és una iniciativa conjunta que proposa una oferta gastronòmica i d’oci nocturn a Girona amb l’objectiu d’allargar l’estada a les persones que visitin la ciutat durant el Girona, Temps de Flors, que tindrà lloc de l’11 al 19 de maig. L’objectiu és que els visitants es quedin a sopar i a fer una copa a Girona després d’haver visitat els patis, els jardins i els carrers engalanats amb flors.

La proposta, en la qual hi participaran 33 establiments de la ciutat, oferirà especialitats amb flors: aperitius, còctels, tapes, tisanes i dolços, entre d’altres, a partir de les vuit del vespre. Els establiments participants són els següents: La Penyora, El Sitrell, El Cercle, Restaurant Calderers, Lola Café, Cerveseria Moderna El Doll, Restaurant Draps, River Café, Restaurant La Poma, Xurro’s Girona, Taverna Irlandesa McKiernan’s, El Museu del Vi, El Pou dels Capricis, El Cul de la Lleona, Gran Via, Kick Off Luxury, Lux, One, Esconxuro, Angelus, Vanity, Bellini, Pati del Rabí, Michigan Girona, Rick’s Café, City Bar, Malandrina, Paparazzi Disco, Casino Girona, Casa Verda, Boheme, Cucut Cafè, Terrassa Ultònia i el bar El Primer Glop.

Vandalisme

Aquest any no ha resultat diferent a l'edició del 2012 i també s'han patit actes vandàlics abans de començar l'exposició floral. El passat cap de setmana uns desconeguts van prendre foc al muntatge "Sortir-se'n" i posteriorment aquest ha estat reconstruït parcialment pels seus autors dotant-lo d'un nou significat.

La vigilància de les obres ja fou tema de debat en el ple ordinari del maig de l'any passat i l'Ajuntament va assegurar que estudiava ampliar la vigilància, sobretot en aquelles zones més apartades del nucli urbà.

Visita la galeria d'imatges de l'exposició d'aquest any.

(Imatges del vídeo d'ACN i muntatge d'AraGirona.cat)