L'Agència de Residus de Catalunya començarà a segellar definitivament Solius a principis del 2024

El director assegura que Lloret estarà d'acord en "la solució definitiva" de la distribució de les deixalles

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha anunciat aquest dijous a la tarda que licitarà el pla executiu del tancament de l'abocador de Solius (Baix Empordà) aquest any i vol començar les primeres actuacions a principis de l'any vinent.

El director de l'ARC, Isaac Peraire, ha avançat que preveuen destinar 3 milions d'euros (MEUR) en aquest pla executiu. A més, Peraire també s'ha mostrat confiat en què l'Ajuntament de Lloret de Mar (Selva) formi part "del consens de país per a la solució definitiva" de com es distribueixen els residus que fins ara anaven a l'abocador.

En aquest sentit, Peraire ha lamentat la negativa del municipi selvatà per acollir part dels residus que es portaven a Solius.

“Des del Govern vam dir que no vacil·laríem en el compliment de la sentència. I així ho hem fet per responsabilitat. Des del Departament hem treballat des del primer minut per ser part activa de la solució i així ho seguirem fent perquè estem i estarem al costat de tots els ajuntaments afectats i de tots els veïns i veïnes dels municipis que són usuaris de Solius”, ha manifestat la consellera Jordà.

Aquestes primeres capes són els treballs previs a la clausura i segellat definitiu que el Departament estima que pugi estar enllestit a principis de 2025. Segons ha detallat el director de l’Agència de Residus durant aquest 2023 es redactarà i licitarà el projecte executiu del tancament i segellat per poder començar les actuacions a principis de 2024. I, en aquest sentit, ha recordat el compromís de l’Agència en assumir també el cost total que s’estima en aproximadament uns 3 milions d’euros.

Peraire ha recordat també que la comarca del Baix Empordà té “ara una gran oportunitat” per un pas endavant en termes de sostenibilitat. “Des de l’Agència de Residus hi serem per acompanyar aquests ajuntaments cap a models eficients selectiva com el porta a porta i la gestió posterior en plantes de triatge. És el camí que ens hem marcat perquè la solució sostenible i eficaç en la gestió de residus”, ha afegit. “El millor residu és el que no es genera. I la generació de residus ens apel·la a totes i a tots com a societat, perquè les deixalles que generem tenen aquest destí”, ha conclòs el director de l’ARC.

Capítol per capítol

El director de l'ARC també ha demanat a Salvem Solius anar "capítol per capítol" en el tancament de la planta. De fet, l'entitat té un altre procés judicial obert pel tancament de tota la planta de tractament, més enllà de l'abocador que ja s'ha clausurat per complir una sentència judicial.+

"Segurament no es pensaven que a finals de febrer aquest abocador estaria clausurat", ha recordat Peraire. Per això ha reiterat que entén "totes les reivindicacions" de la plataforma però demana temps per abordar cada decisió que es pren.