ERC proposa instal·lar plaques solars a tots els edificis municipals de Girona

La mesura permetria estalviar fins a 2,3 MEUR anuals

Esquerra Republicana a Girona proposa un Pla municipal per instal·lar plaques solars a tots els edificis municipals. Es tracta d’un projecte que ha avançat avui el Vicealcalde i candidat a les municipals, Quim Ayats, durant la trobada que ha mantingut amb la Consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, al Mercat del Lleó.

Precisament és aquí on el darrer any l’Ajuntament de Girona ha impulsat la instal·lació de plaques solars a les cobertes. Està previst també que pròximament se n'instal·lin als pavellons municipals de Vila-roja i de Palau, a l'Escola Font de la Pólvora i a la Piscina Municipal de Santa Eugènia. 

“Girona ha de saber anticipar-se als reptes que viurà la nostra societat en els propers anys, i un dels principals és el de la transició energètica”, assegura el Vicealcalde republicà Quim Ayats, que calcula que la iniciativa que planteja Esquerra “implicarà l'estalvi d’entre 1,38 i 2,3 milions d’euros anuals, amb una inversió que s’amortitzarà en un termini d’entre 6 i 10 anys”. Ayats avança que aquest pla, a més, anirà vinculat a un projecte de comunitats energètiques, per a repartir l’excedent generat entre famílies en situació de pobresa energètica. 

“Tots els diners que es deixaran de pagar a les multinacionals energètiques serviran per a fomentar la instal·lació de plaques solars en sostres privats, a través de línies d’ajuts, i per a fer una auditoria general als habitatges de la ciutat per a millorar-ne l’eficiència energètica”, sosté el candidat d’Esquerra a les municipals, que referma el seu compromís per a “reforçar l’Oficina per la Sostenibilitat com a espai d’assessorament en aquest sentit”.

“L’actual context geopolític ha multiplicat el preu de l’energia, fet que posa en una situació complicada les economies domèstiques, de les empreses i també de l’administració pública”, assegura la Consellera Teresa Jordà, que planteja que “totes les administracions hem de donar exemple i incentivar la producció d’energies renovables, especialment la fotovoltaica”. “És important impulsar l’autoconsum energètic en les llars i tots els edificis públics, tal i com està impulsant Esquerra a la ciutat de Girona”, diu Jordà. 

En el cas de l’Ajuntament de Girona, el 2022 la xifra destinada a pagar la llum dels edificis i equipaments municipals va ser de 4,6M d’euros, quan el 2021 havia estat de 3M d’euros (augment de més del 50%). Aquest fet, sumat al context de crisi climàtica, segons els republicans fa més urgent que mai prendre acció.