Vidreres celebra el tradicional ranxo amb una perola més i serviran uns 3.000 litres de sopa

Diversos municipis catalans impulsaran una candidatura conjunta per declarar-ho patrimoni immaterial de la humanitat

El poble de Vidreres (Selva) viu aquest dimarts el ranxo de carnestoltes. Es tracta d'una sopa tradicional que es prepara amb el menjar que han donat els veïns durant el cap de setmana. Enguany s'incorpora una nova perola, arribant a les 29 que bullen des de primera hora del matí per servir els 3.000 litres de sopa a tothom qui ho vulgui a partir de les dues del migdia.

A més, els organitzadors han anunciat que aquest novembre acolliran la desena trobada d'escudelles, sopes històriques i ranxos al municipi. Per primera vegada hi vindran quatre pobles d'Andorra i un més de la Catalunya del Nord. Entre tots volen impulsar una candidatura per declarar els ranxos i les sopes patrimoni immaterial de la humanitat.

A més de sofregit, el ranxo de Vidreres té mongetes seques, patates, ossos salats i botifarra blanca i negra. De tota manera, qualsevol ingredient casa amb aquesta sopa d'aprofitament que fa "més de 150 anys" que es prepara al municipi. Al principi era només per aquelles persones que no tenien recursos per menjar. Durant el cap de setmana de carnestoltes, la comissió passava a buscar ingredients per afegir-hi a les cases del poble i el dia abans de l'enterrament de la sardina es preparava. En els orígens es feien tres peroles que les cases de pagès cedien als organitzadors.

Ara, es manté la mateixa tradició tot i que qualsevol persona pot anar-hi a partir del migdia amb el seu plat. Des d'aquest any hi haurà una perola més perquè un home ha cedit la que tenien els seus pares en una casa de pagès. A més, aquest any l'associació ha decidit fer una olla petita amb fesols, perquè es creu que antigament s'hi tirava aquest llegum en comptes de mongetes.

Atracció turística

La festa del ranxo s'ha convertit en un dels principals atractius turístics del municipi. La prova és que en un sol dia se serviran més de 10.000 plats de sopa en un municipi en què no arriba als 8.000 habitants.

La Dolors ve de Bescanó (Gironès) i és la primera vegada que visita la festa. Assegura que n'ha sentit parlar molts anys però no havien vingut mai. Malgrat tot, li ha agradat veure la plaça plena d'olles sobre el caliu mentre el ranxo va fent xup-xup. Tot i així, assegura que no sap si es quedarà a tastar-lo.

Un altre home d'Aiguaviva també ha assegurat que és la primera vegada que ve a la festa. Ha decidit venir a Vidreres perquè la seva dona és d'aquest municipi. Malgrat que porten 26 anys casats mai havia pogut veure-ho i aquest any s'estrena amb la tradició meravellat de la festa. Però n'hi ha com l'Alegria que ja fa anys que passen per Vidreres per carnestoltes. Ella ve de Lloret de Mar (Selva) però li agrada molt l'ambient que es respira a la plaça i la fira d'artesans i aliments al costat.

Trobada al novembre

La celebració del ranxo d'aquest mes de febrer no serà la única activitat que es farà aquest any a Vidreres. El mes de novembre el municipi acollirà la desena edició de la trobada de la Federació d'Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya. Hi haurà els vuit municipis catalans que formen part de la federació i que preparen alguna d'aquestes sopes històriques. A més, aquest any també hi participaran quatre pobles d'Andorra i un més de la Catalunya del Nord.

Entre tots ells volen impulsar la candidatura per declara les escudelles, els ranxos i les sopes històriques en patrimoni immaterial de la humanitat, protegit per la UNESCO. El president de la federació, Jordi Presas, ha explicat que en aquesta trobada del novembre convidaran a "experts en la matèria" que ajudin a orientar-los per veure com poden aconseguir el reconeixement. Des de fa temps que la federació vol protegir aquesta festa cultural.