Presenten a Girona el nou model de Producció Agrària Sostenible per explotacions agrícoles i ramaderes

L'ojbectiu és fer-les més sostenibles ambiental, social i econòmicament

La directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes i Collel, i la directora dels serveis territorials del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural, Elisabet Sánchez i Sala, han presentat al sector agrari de la demarcació de Girona el nou model productiu de Producció Agrària Sostenible (PAS) amb l’objectiu de poder avaluar, classificar i reconèixer les explotacions agràries catalanes segons el seu nivell de sostenibilitat des de la triple vessant ambiental, social i econòmica.

L’objectiu del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural és que més del 50% de les explotacions siguin sostenibles des d’un punt de vista ambiental, però també des de la vessant econòmica i social a través d’aquesta nova certificació que el sector s’hi podrà adherir de forma voluntària. En concret, 4.468 explotacions agrícoles i 3.478 explotacions ramaderes de les comarques gironines, podran obtenir el certificat de la PAS. Per tant, un total de 7.946 explotacions agràries podran fer ús de l’eina com a auto millora de la sostenibilitat de la seva explotació i obtenir aquest segell certificat a la demarcació.

“Volem acompanyar als productors i productores en aquesta transformació cap a la sostenibilitat global, i posar en valor i fer visible l’esforç que molts productors ja estan fent per assolir aquests nous reptes”, ha manifestat la directora general.

Per impulsar aquesta transformació del model productiu, el Govern està elaborant la nova Llei de Producció Agrària Sostenible. I, alhora, s’està desenvolupant la certificació de Producció Agrària Sostenible, que permetrà acreditar legalment les explotacions sostenibles catalanes identificant els seus productes amb l’objectiu de fer arribar el missatge als consumidors.

Per tal d’obtenir aquesta certificació, els productors hauran de digitalitzar les dades de la seva explotació i mitjançant, la PAS-Calc, la calculadora de sostenibilitat que el Departament posarà a disposició del sector, podran obtenir l’informe de sostenibilitat, el qual permet quantificar la sostenibilitat de les explotacions i calcular 6, de les 16 de les petjades ambientals que actualment ha definit Europa. En aquest sentit, el Departament d’Acció Climàtica està subvencionant la digitalització de les dades a través de la primera línia d’ajuts de l’Estratègia Alimentària de Catalunya (PEAC) que ara mateix es pot sol·licitar, fins el 27 de febrer. En concret hi ha previst 1,2 milions d’euros (MEUR) per poder calcular aquest perfil amb un topall màxim de 5.000 euros d’ajut per explotació.

“És un projecte ambiciós però volem ser el motor impulsor d’aquesta transformació perquè creiem que és una gran oportunitat pel sector per donar encara més valor al producte d’una forma quantificable, pràctica i senzilla, alhora que fomentem i facilitem la digitalització del sector”, ha exposat Guillaumes.

Des del punt de vista ambiental es contemplen factors com la gestió de l’aigua, la biodiversitat, el sòl, l’aire i els materials i l’energia emprada, i la salut i el benestar animal. El bloc social avaluarà aspectes com els drets laborals, les condicions de vida dignes, la igualtat i la seguretat, i la salut laboral. Mentre que la fita econòmica tindrà en compte aspectes com la inversió, el risc de vulnerabilitat, l’economia local o la qualitat, el producte i la informació.

Guillaumes ha recordat que actualment només el 9% de les explotacions agrícoles i el 6,3% de les ramaderes produeixen segons les certificacions de qualitat que actualment hi ha a Catalunya (l’ecològica i la integrada). I, en aquest sentit, ha destacat que aquest és un “projecte inclusiu” per donar cabuda el 100% de les explotacions del país: “Tothom podrà utilitzar el càlcul i veure el nivell de sostenibilitat de la seva explotació només prement un botó. Serà una eina gratuïta que el Departament posarà a la disposició de totes les explotacions. I, de forma voluntària una vegada hi hagi el segell, les explotacions que vulguin podran certificar-se. Serà, per tant, una forma fàcil de poder-ho comunicar i totalment compatible i complementari amb l’agricultura ecològica.”

Per aconseguir la certificació, les explotacions interessades ho hauran de comunicar i una vegada verificat el compliment de les pràctiques de sostenibilitat, incloent una presa de mostres i anàlisi multiresidus, s'obtindrà la certificació PAS. El disseny de tot el model productiu, s’ha basat en el model d’Avaluació de la Sostenibilitat per a l’Agricultura i l’Alimentació promogut per la FAO.

La Producció Agrària Sostenible (PAS) està també totalment alineada amb els objectius del Pacte Verd Europeu, que és l’estratègia de creixement sostenible i integrador de la Unió Europea. “Volem treure el màxim rendiment de la bona feina que ja fa el sector. Perquè assolir un sistema agroalimentari sostenible serà una de les nostres millors eines per garantir la sobirania alimentària i combatre, alhora, els efectes de l’emergència climàtica”, ha conclòs la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes i Collell.