Fins a 550 regatistes participaran a la Palamós Optimist Trophy-17 Nations Cup

Se celebrarà del 16 al 19 de febrer

La regata Palamós Optimist Trophy-17 Nations Cup torna a comptar, una edició més, amb números de rècord, amb la participació enguany amb un total de 550 regatistes, límit que ha establert l'organització a càrrec del Club Nàutic Costa Brava Vela Palamós.

Aquesta destacada prova de vela se celebrarà del 16 al 19 de febrer en aigües de la badia de Palamós (Baix Empordà), amb la participació de regatistes arribats des de 22 països, concretament: Alemanya, Àustria, Bèlgica, Brasil, Gran Bretanya, Croàcia, Dinamarca, Espanya, Estats Units, Estònia, Finlàndia, França, Hongria, Irlanda, Països Baixos, Polònia, República Txeca, Suïssa, Suècia, Tailàndia, Turquia i Ucraïna.

El Palamós Optimist Trophy és la segona competició amb major nombre de vaixells al món, tan sols superada per la regata Lake Garda Meeting Optimist Class que en té un miler, que se celebra en aigües del Llac di Garda, però amb un concepte diferent, ja que no competeixen tots els vaixells alhora. A Palamós sí que ho fan amb cinc sortides per cada prova de manera consecutiva.

La gran novetat d'aquest any serà la Cerimònia d'Obertura en què el més de mig miler de participants faran el dimecres dia 14 de febrer a les 18 hores, una desfilada pel Passeig del Mar de Palamós i on es durà a terme una acció solidària per col·laborar amb els pallassos d’hospital, Pallapupas.

L'edició del 2022 la va guanyar el català Daniel Garcia de la Casa (CN El Masnou). Enguany surt com a gran favorit l'ucraïnès Sviatoslav Madonich, cinquè l'any passat a Palamós i guanyador de la Lake Garda Country Cup, el Trofeu Ciutat de Palma i de l'Euromarina Optimist Torrevieja. Quant a la participació estatal destaquen el català Joan Domingo (CN Cambrils), sots campió al d'Espanya, l'Euromarina de Torrevieja i tercer al Ciutat de Palma; Hugo Rodríguez (CN S'Arenal), segon a Palma i tercer a la Copa d'Espanya i la campiona d'Espanya Femenina, Blanca Ferrando (RCN València).

L'equip del CN Costa Brava Vela Palamós, entrenat per Xavier Pallí, estarà format per 6 regatistes: Jordi Camós, Gil Fages, Estela Trepat, Meritxell Gutierrez, Gabriela Lugo i Alexia Aquise.

La logística per a una regata d'aquestes característiques no és gens fàcil. Per a començar com les instal·lacions del Club Nàutic Costa Brava Vela Palamós (CNCB VP) no poden acollir a un número tan elevat d'embarcacions, per petites que puguin ser les d'Optimist, tot es concentra a la platja de Palamós, un espai ampli, molt gran i sobretot còmode per als participants i acompanyants, ja que compta amb tots els serveis necessaris i a més està en el mateix centre de la vila, que fa que sigui molt més accessible tant per als participants com per a la resta de públic.

Pel que fa a l'organització, encara que només hi hagi un camp de regates, és pràcticament com la d'una Christmas Race -en el que n’hi ha dues-, però en aquest cas en tractar-se un número tan elevat de vaixells i el fet que els participants siguin menors, fa que s'extremin les mesures de seguretat.

A l'aigua tot ha de funcionar com un rellotge i el Comitè de Regates, que ha d'estar atent a l'hora de donar sortides, ja que en el programa preveu celebrar tres proves diàries per cadaun dels cinc grups, la qual cosa suposa un total de 15 sortides diàries de 110 vaixells cadascuna d'elles.

Un any més el Palamós Optimist Trophy servirà per com a colofó final i lliurament dels trofeus del Circuit Optimist Excellence Cup 2022-2023, del qual han format per les regates de Vigo, Palma, El Puerto de Santa Maria i Torrevella.

Exposició al Museu de la Pesca i activitats complementàries

Durant els mesos de febrer i març es pot visitar al Museu de la Pesca l'exposició “Optimist, Escola de Navegants” on es poden veure vaixells de diferents èpoques i imatges de les diverses edicions d’aquesta prova.

Respecte a l'activitat social pels acompanyants, des del Departament d'Esports de l'Ajuntament de Palamós s'ha programat un Joc d’orientació, per donar a conèixer la vila i també recorreguts turístics a peu i en bicicleta per tal de conèixer el territori, des del nucli urbà al camí de ronda.

Pels participants el divendres dia 17 de febrer se  celebrarà  la tradicional Winner Party, on hi ha l’esperat sorteig de l’embarcació, l’Optimist Palamós Trophy.