Girona licitarà per 100.580 euros la reparació de les rampes d’accés al passallís de l'Onyar

Els treballs permetran reduir possibles danys en futures crescudes del riu

L’Ajuntament de Girona licitarà la reparació de les rampes d’accés al passallís de l’Onyar, situat a l’alçada de l’escola Sagrada Família, malmeses per les crescudes del riu. Les obres tenen com a objectiu reforçar aquest pas que comunica els barris de Vila‐roja i La Creueta, i, alhora, renaturalitzar els marges del riu situats aigües avall. Avui s’ha aprovat per Junta de Govern Local treure a licitació els treballs amb un cost de 100.580,21 euros (IVA inclòs) i una durada de tres mesos, després d’una actualització de preus arran que la convocatòria anterior quedés deserta.

“És una obra important perquè estem parlant de la connexió a peu entre dos sectors, que estalvia haver de fer una volta considerable. Veiem com un dels efectes del canvi climàtic és l’augment dels fenòmens meteorològics extrems, i precisament en aquest punt hem comprovat amb episodis previs com les riuades poden fer malbé una estructura. Per això hem fet un projecte que no és només una simple reparació, sinó que va més enllà i s’adapta a les condicions que ens anem trobant de manera més reiterada. Volem que l’obra sigui definitiva, i per això ha sigut tan important l’adaptació al medi natural de l’entorn per aprofitar els treballs per millorar la sostenibilitat”, ha afirmat el tinent d’alcaldia i regidor d’Urbanisme i Activitats de l’Ajuntament de Girona, Lluís Martí.

L’actuació consistirà a rehabilitar els fonaments i el paviment de les rampes que donen accés al passallís de l’Onyar amb blocs de pedres. D’aquesta manera es milloraran les condicions de seguretat i d’accessibilitat del pas. El seu accés des del barri de Vila-roja es fa des de les escales de la carretera de Sant Feliu i connecta amb el bosc de ribera i els horts del pla de La Creueta.

Alhora, es recuperaran i naturalitzaran els marges del riu situats aigües avall del passallís mitjançant la tècnica de la bioenginyeria. Es tracta d’una disciplina constructiva que persegueix objectius tècnics, ecològics, estètics i econòmics, aprofitant els múltiples rendiments de les plantes i utilitzant tècniques de baix impacte ambiental. S’usaran plantes pròpies de la zona i restes vegetals al costat de fustes, roques i xarxes orgàniques, entre d’altres. Això permetrà augmentar la biodiversitat i suposarà una millora de l’entorn paisatgístic.

Els treballs permetran reduir possibles danys de les rampes en futures avingudes o riuades del riu Onyar. El projecte compta amb l’autorització de l’Agència Catalana de l’Aigua. Cal destacar que, durant les obres, es garantirà el pas dels veïns i veïnes pel passallís sempre que es pugui. En cas que no s’hi pugui accedir, els talls seran puntuals i se senyalitzaran.