Denuncien un pla urbanístic per a construir 36 habitatges al sector Bartomeus de Cadaqués

Els ecologistes critiquen que s'utilitzin criteris del POUM de fa 36 anys

Amics de la Natura de Cadaqués, IAEDEN i SOS Costa Brava s'han posicionat avui en contra de l'aprovació inicial del "Pla de Millora Urbana de la Unitat d'Actuació n°34A Dr. Bartomeus" endegat per l'Ajuntament del municipi de Cadaqués (Alt Empordà) per reclamar que es paralitzi la seva tramitació.

Els ecologistes asseguren mostrar-se preocupats per la permissibilitat del pla pel que fa a ocupació, volumetria, edificabilitat i nombre d'habitatges que es permeten construir a la zona. En aquest sentit, el nou planejament permetrà la construcció de 36 cases que configuraran quatre illes urbanes amb una edificabilitat màxima de 4.153,06 metres quadrats, repartits en 2.007,12 m2 per 22 cases i 2.123,44 m2 les 14 restants.

Les entitats, que han presentat al·legacions, posen de relleu que es tracta d'una zona amb valors paisatgístics que configura un vessant amb important visibilitat al nucli de Cadaqués i que comportarà la construcció de nous edificis amb un "impacte paisatgístic negatiu inqüestionable i irreparable".

Les Entitats denuncien que no té sentit que mentre està pendent de tramitació l’Avanç de revisió del PGOU de Cadaqués del 1986, l’Ajuntament permeti alhora anar aprovant Plans derivats que continuen executant el vell, ja obsolet.

Criteris de fa 36 anys

Els ecologistes posen de relleu que els criteris urbanístics que s'han aprovat amb aquesta tramitació, tenen 36 anys d'antiguitat, el que els converteix en "insostenibles" a nivell medi ambiental i de protecció paisatgística.

Per tot això reclamen al consistori que adopti mesures cautelars urgents, aturant la tramitació per tal d'estudiar la reforma d'aquesta zona i reduir així la densitat, el nombre d'habitatges i el coeficient d'edificabilitat, demanant una moratòria urbanística a tot el municipi en sòls urbanitzables i polígons.

Antiga petició

Amics de la Natura de Cadaqués, IAEDEN i SOS Costa Brava van presentar el juliol de l'any passat un seguit de propostes, suggeriments i alternatives a l’Avanç de revisió del POUM on es reclamaven la desclassificació dels sis sectors urbanitzables no executats i previstos al PGOU del 1986.

En la seva petició, també demanaven la modificació i reducció dels 16 Polígons d’Actuació en sòl urbà no consolidat, pendents encara d'executar. A dia d'avui les entitats denuncien que l'Ajuntament de Cadaqués no els ha donat resposta a les seves al·legacions.

Les tres entitats també recorden que, precisament, el sector que ara es vol urbanitzar té diverses sentències judicials al damunt. En especial, precisen, una que va dictar el Suprem l'any 2008, que obliga a enderrocar parcialment un edifici de vuit habitatges i un transformador d'electricitat.

Els ecologistes critiquen que el consistori vulgui fer una maniobra per "legalitzar-ho" i subratllen que l'Ajuntament de Cadaqués "té el deure i l'obligació ineludible d'actuar enderrocant aquest i d'altres elements constructius fora de normativa, restablint la legalitat urbanística". "Aquest enderroc s'hauria de fer amb caràcter previ a qualsevol nou desenvolupament urbanístic", conclouen.